Składniki
- Ciasto kruche:
- 175 g mąki
- 50 g cukru
- 30 g płatków migdałowych
- 125 gzimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
- wypełnienie:
- 250 g Suszonych śliwek, (miękkie bez pestek)
- 2 łyżki brandy, lub rumu
- 300 ml śmietanki 30%
- 3 jajka
- 100 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Płatki migdałowe oraz cukier włożyć do naczynia i zmielić 10 sec. poz 8. dodać pozostałe składniki i ugnieść 1,5 minuty "Ciasto" . zrobić lekko spłaszczoną kulkę z ciasta owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut następnie rozwałkować i przełożć ciasto do formy na tartę (26 cm średnicy). ponakuwać widelcem i ponownie wstawić do lodówi na 20 minut.
Nagrzać piekarnik do 200°C wyłożyć tartę papierem do piczenia i napełnić fasolą. piec 15 minut, następnie wyjąć fasolę i papier i piec przez 5 minut. wyjąć tartę i ostudzić
W międzyczasie wsypać śliwki i alkohol do pojemnika i zmiksować 8 sec poz 8. wyjąć i umyć naczynie a masę śliwkową rozsmarować na blacie tarty. Do naczynia włożyć motylek i dodać białka (ja dodałam również to które zostało z ciasta na spód) i ubić 1 minuta poz 4, dodać cukier i stopniowo dodawać żółtka - pozycja 3,5. śmietanę ugotować w rondelku i jak zacznie wrzeć od razu wlać do ubijanych jajek wciąż mieszając pozycja 2. tak zrobioną masę wlać na masę śliwkową tarty i uważnie wożyć do nagrzanego do 150 stomni piekarnika. piec 20 minut aż masa śmietankowa się zsiądzie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
oczywiście 150 stopni - już poprawiłam. tarta jest bardzo dobra. zdjęcie i wersję bez thermomixa można znaleść na http://thefoodhaven.blogspot.com/2010/04/moje-ulubione-tarty-tarta-z-suszonymi.html
wkladamy chyba do 150 stopni