thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
8 osoba/osoby
Poziom
Średni
  • TM 5
opublikowany: 07/9/16
zmieniono dnia: 07/9/16

Składniki

dekoracja

  • 500 g jeżyn

krem

  • 500 g mleka
  • 500 g śmietany kremówki, 30% tłuszczu
  • 10 żółtek
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 laski cynamonu
  • skórka z cytryny

ciasto

  • 2 żółtka
  • 80 g zimnej wody
  • 300 g mąki
  • 50 g masła
  • 100 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Krem
  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, śmietanę, dodać żółtka, cukier i mąkę, wymieszać 10 s/obr. 4.

  2. Dodać cynamon i skórkę z cytryny, podgrzać 18 min/90°C/obr. 1.5.

  3. Z kremu usunąć cynamon i skórkę z cytryny, krem przelać do formy z tartą. Na całej powierzchni ciasta równomiernie ułożyć jeżyny. 

  4. Podawać po ostudzeniu.

  5. Ciasto
  6. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/obr. 10.

  7. Dodać masło, mąkę, żółtko i wodę, wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5.

  8. Wyjąć ciasto z naczynia miksującego, z ciasta uformować kulę, włożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.

  9. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Przygotować i natłuścić formę do tarty (ok. Ø 26 cm).

  10. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 5 mm. Przygotowaną formę do tarty wyłożyć ciastem i ponakłuwać widelcem, aby uniknąć tworzenia się pęcherzyków powietrza.

  11. Piec tartę 15-20 min (180°C) lub do czasu, aż nabierze złocistego koloru. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed napełnieniem dodatkami, lub przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku.

Porady

Na cieście ułożyć papier do pieczenia, obiążyć, np. ryżem lub fasolą i zapiec w rozgrzanym piekarniku (180°C) przez 15 min. Po tym czasie usunąć obciążenie i papier do pieczenia i piec kolejne 5 min lub do momentu, aż ciasto nabierze złocistego koloru.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta jeżynowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?