- TM 31
Składniki
Tarta gruszkowa
- 250 g ciasta na tartę, (można przygotować samodzielnie lub kupić gotowe; u mnie gotowe, ø 30 cm)
- 1 słoiki gruszek w zalewie
- 3 jajka
- 180 g śmietany 30%
- 20 g zalewy z gruszek, (ok. 2 łyżki)
- 50 g cukru
- 25 g margaryny lub masła
- 1 płaskiej łyżeczki błonnika jabłkowego, (opcjonalnie)
- 1 szczypty mielonego cynamonu
- 1 szczypty soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Włączamy piekarnik, aby rozgrzał się do temperatury 180°C (grzanie góra i dół).
2. Natłuszamy naczynie na tartę o średnicy ok. 30 cm. Układamy na nim ciasto na tartę zostawiając nadwyżkę ciasta (zawiniemy są tuż przed samym wstawieniem do piekarnika).
3. Do naczynia rozbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli. Mieszamy - ok. 30 sek. / obr. 5.
4. Dodajemy śmietanę, zalewę z gruszek, margarynę, cukier i błonnik jabłkowy, a następnie mieszamy - 30 sek. / obr. 4.
5. Taką mieszankę wylewamy na przygotowaną wcześniej ciasto w naczyniu na tartę.
6. Na tarcie umieszaczamy odsączone gruszki z zalewy i posypujemy szczyptą cynamonu.
7. Na koniec zawijamy końcówki ciasta tak, aby nie wystawały poza naczynie.
8. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 40-45 minut.
9. Po wyjęciu z piekarnika należy poczekać, aż tarta się ostudzi.
SMACZNEGO
Tarta gruszkowa
Porady
Gruszki można dodać dość dowolne:
- w syropie
- w zalewie octowej
- świeże, obrane, pokrojone na kawałki
Ja najbardziej lubię te z zalewy, robione przez moją babcię
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
To taki trochę sekretny przepis babci, ale jak u niej będę - wszystkiego się dowiem
A mozna prosić przepis na te babcine gruszki w zalewie?
Nigdy nie robiłam, więc chetnie spróbuję, skoro to sprawdzony i dobry przepis.
Z góry dzięki!
Pozdrawiam,
Agnieszka.
Are you sure to delete this comment ?