Składniki
- 200 gcukru 300 g mąki pszennej 300 g masła 300 g orzechów włoskich do przełożenia: 3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 3 łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 1 kieliszek spirytusu polewa czekoladowa lub rozpuszczona czekolada deserowa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
300 g + 3 łyżki cukru zemleć na puder - czas 30 s.obr.poz.9, wysypac do innego naczynia.
zemleć orzechy - czas 7 s. obr.poz.6. do orzechów dodać cukier puder ( 3 łyżki odłożyć ), masło, mąkę i ucierać 3 min. obr.poz.5. ciasto włożyć na pół godziny do lodówki. po wyjęciu ciasto podzielic na 4 części i upiec 4 cienkie placki ( tortownica o srednicy 26 cm ). tortownicę wyłożyc papierem do pieczenia lub dobrze nasmarować tłuszczem. po upieczeniu ostrożnie zdejmować placki z tortownicy. piec w temp.180 stopni przez 15 min. placki , gdy przestygną, są twarde.śmietanę ( najlepiej kupioną na rynku ) wymieszać z 3 łyżkami cukru pudru, cukrem wanilinowym i spirytusem. przełożyć śmietaną placki orzechowe, układając w tortownicy lub obręczy do tortów. wierzch tortu polać roztopioną czekoladą ( najlepsza deserowa ). wszystko przygotować 3-4 dni przed jedzeniem i trzymać w spiżarce lub lodówce. placki zrobią się miękkie a śmietana będzie smakować jak masa. tort jest bardzo dobry i w sumie nie ma tyle pracy.można a właściwie należy upiec go wcześniej bo wtedy najlepiej smakuje. przepis ten dostałam od starszej pani, która pochodziła z Wilna. polecam na Swieta Bożego Narodzenia. smacznego !!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze