thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 25min
porcja/porcje/porcji
18 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Trudny
  • TM 31
przez Elcia60
opublikowany: 11/27/13
zmieniono dnia: 11/27/13

Składniki

Nasączenie tortu

  • 0,5 litra gorąca woda
  • 3 łyżeczki kawa, rozpuszczalna

Masa czekoladowa

  • 1 gorzka czekolada
  • 200 gramów masła extra
  • 1 łyżeczek kakao ciemne
  • 125 gramów cukru
  • 4 całe jajka kurze

Masa chałwowa

  • 200 gramów masła extra
  • 4 żółtka kurze
  • 1 cukier waniliowy
  • 300 gramów chałwy
  • 1/4 litra mleka 2%
  • 1 łyżeczek mąki ziemniaczanej

Biszkopt kakaowy

  • 1 łyżek kakao ciemne
  • 1 łyżeczek octu
  • 6 jajek
  • 15 łyżek cukru
  • 15 łyżek mąki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Biszkopt kakaowy:

    Piekarnik rozgrzać do temp. 180 C. Oddzielić  żółtka od białek. Do żółtek dodać łyżeczkę octu i odstawić na bok.  Założyć  motylek. Do naczynia miksującego wlać białka dodać odrobine soli i ubić ok. 3-4 min. / obr. 3,4. Gdy będzie sztywna piana , dalej ubijając dodawać po łyżce cukru i  żółtka. Ok 1-2 min/ obr.2-4. Zdjąć motylek.  Ustawić  obroty 1. Przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo mąkę  delikatnie mieszając kopystką. Na końcu wsypać kakao i również delikatnie wymieszać obr. 1. Wyłożyć  biszkopt do tortownicy o średnicy 24-26cm. Wysmarowanej wcześniej  margaryna i posypanej bułka tarta. Piec ok. 25min. . Sprawdzić  patyczkiem, czy  się ciasto nie klei, jeżeli patyczek suchy wyłączyć   piekarnik i  biszkopt odstawić do ostygnięcia. Następnie  ostrym nożem  przeciąć biszkopt  w poprzek na dwa jednakowe placki.

    Masa chałwowa:

    W kubeczku  wymieszać  4 żółtka z ½ szklanki mleka i mąką  ziemniaczaną. W tym czasie w TM założyć motylek  wlać  resztę mleka wsypać cukier waniliowy.  8min./ 80 C obr 3-4.  Przez otwór w pokrywie  wlać masę  jajeczną.  Wyjąć  budyń z naczynia i odstawić do ostygnięcia. Do czystego naczynia miksującego założyć  motylek włożyć  masło ubijać  5-6min obr 3. Przez otwór w pokrywie dodawać pokrojona na kawałki chałwę. Do masy dodawać stopniowo ugotowany, ostudzony  wcześniej budyń. Wyjąć  masę i odstawić do lodówki

    Masa czekoladowa:

    Do naczynia miksującego włożyć  czekoladę, rozdrobnić 10s/obr.8.  Przesypać  czekoladę  do innego naczynia. Do naczynia  miksującego założyć  motylek. Wsypać  ½ szklanki  cukru dodać  całe jajka i ubijać 4min/37C /obr4. Pod koniec ubijania dodać   kakao i rozdrobnioną czekoladę . Masę  przelać   do innego naczynia.   Naczynie miksujące  umyć , wysuszyć ,ponownie  założyć  motylek  włożyć  pokrojone masło i ubijać  4min./obr4. Do ubitego masła wlewać  powoli przez otwór w pokrywie  masę  jajeczną 1min/obr1-2. 

  2. Spodnią część biszkoptu ułożyć na paterze, nasączyć  ostudzoną  połową kawy/ ewentualnie rumem/. Nałożyć masę chałwową. Na tej masie ułożyć  15dkg bezów. Na bezy wyłożyć masę czekoladową. Przykryć drugim biszkoptem nasączając go reszta kawy lub rumem. Górny blat biszkoptu posmarować resztą  masy  chałwowej  ewentualnie oblać  polewą  czekoladową  i udekorować.   

Porady

Życzę smacznego, Elcia60 tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?