thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
4h 0min
Czas całkowity
7h 30min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

DODATKI

  • 8 czubatych łyżeczek świeżej żurawiny
  • 2 czubate łyżki płatków migdałów

MASA MASCARPONE

  • 200 g mascarpone
  • 1 opakowania śmietanki 30%

KREM GANACHE

  • 200 g CZEKOLADY 70%
  • 1 opakowania śmietanki 30%

BEZA

  • 10 białek
  • 1 łyżek octu
  • 1 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 440 G cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    BEZA
  1. CUKIER MIELIMY NA PYŁ - 5 SEK./OBR/5

     

  2. JAJKA MYJEMY, ODDZIELAMY BIAŁKA OD ŻÓŁTEK.

    BIAŁKA UBIJAMY 7-8 MINT/OBR. 4 STOPNIOWO DODAJĄC CAŁY CUKIER.

    PIANA POWINNA BYĆ DOBRZE UBITA, SZTYWNA, LŚNIĄCA

  3. KREM GANACHE
  4. CZEKOLADĘ SIEKAMY - 5 SEK./OBR.5 - PRZEKŁADAMY DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO

    ŚMIETANĘ ZAGOTOWUJEMY - ZALEWAMY CZEKOLADĘ, ZOSTAWIAMY NA 5 MINUT.

    PO TYM CZASIE MIESZAMY CAŁOŚĆ SZYBKO I ENERGICZNIE, POWSTANIE KREM.

  5. KREM MASCARPONE
  6. ŚMIETANĘ UBIJAMY NA SZTYWNO -  ZAKŁADAMY MOTYLEK, WLEWAMY ŚMIETANĘ I UBIJAMY PRZEZ 1 MINUTĘ-OBR. 4

    DODAJEMY MASCARPONE, MIESZAMY MINUTĘ - OBRÓT4

  7. WYKOŃCZENIE TORTU BEZOWEGO
  8. NA PIERWSZY UPIECZONY BLAT BEZY NAKŁADAMY MASĘ MASCARPONOWĄ ORAZ POŁOWĘ ŻURAWINY. NA TO UKŁADAMY DRUGI UPIECZONY BLAT BEZOWY. PONOWNIE NAKŁADAMY MASĘ MASCARPONOWĄ I ZURAWINĘ. CAŁOŚĆ POLEWAMY CZEKOLADOWYM KREMEM I OZDBIAMY ZRUMIENIONYMI NA PATELNI MIGDAŁAMI.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

TORT BEZOWY Z ŻURAWINĄ I KREME GANACHE (TORT DLA PRZEPISOWNI)

Wydrukuj:

Komentarze