- TM 5
Składniki
Ciasto
- 1 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika, najlepiej robionej w TM
- 100 g miodu, najlepiej akacjowy
- 100 g masła roztopionego, lekko przestudzone
- 130 g cukru pudru
- 2 duże jajka
- 100 g mąki, żytniej pełnoziarnistej
- 300 g mąki, pszennej typ 450
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki wsypać do naczynia TM i wymieszać "Mieszanie" 3 min, następnie zwiększyć obroty do 5 i mieszać 10 minut. Po tym czasie ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto wyjąć z naczynia i rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.
Pierniczki z powyższego przepisu pozostają miękkie przez wiele tygodni.
Szybciuteńkie pierniczki - ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Interwał 3min cukru 90g
Upieczone w niedzielę zostało kilka, właśnie upiekłam znowu. Wyjątkowo lubiane przez dzieci żadnych innych tak nie zajadały.
Madziejka: w kolejnym roku zrobiłam z podwójnej porcji. Pyszne!!
Dodaję ciut więcej mąki niź w przepisie. Są miękkie od razu po upieczeniu. ))
Pierniczki były pyszne. Ciasto rzeczywiście trochę się klei, ale podsypywałam delikatnie mąką i dało radę. Być może wstawienie ciasta do lodówki na pół godziny pomoże problem zniwelować. Poza tym syn spałaszował prawie wszystkie pierniczki sam, a to już wielki komplement 😊
Niestety mi się te pierniczki nie udały, skorzystałam z rad i użyłam do mieszania interwału. Wszystko się super wymieszało, tylko ciasto było tak klejące, że praktycznie nie dało się rozwałkować, jak już poradziłam sobie z wałkiem, to podczas wycinania równiez się kleiły zarówno do podsypanaj mąką stolnicy oraz do foremek. W smaku dobre, ale niestety nie polecam.
Bardzo udany przepis. Pierniczki trzymają kształt, są bardzo smaczne i rozpływają się w ustach. Wykorzystamy je jako ozdoby choinkowe
Przepis ok, ale ciateczka smakuja bardziej czekoladowo niz piernikowo, no i przy wyrabianiu po 3 minutach noz mi zblokowalo, wiec wybralam interwal na 3 minuty dla wyrobiena ciasta.
AnaColway
Właśnie skończone,musi być przy drugim wyrabianiu interwał "Ciasto" ,bo TM nie daje rady Smak samych pierniczków bardzo dobry.
Pyszne i szybkie
Piekliśmy pierniki z Twojego przepisu wspólnie z mężem- wyszły przepyszne
Bardzo dziękujemy za przepis Pozdrawiamy
Are you sure to delete this comment ?