Składniki
Nadzienie
- 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku( na 500 ml mleka)
- 5 łyżek cukru
- 300 ml mleka
Ciasto
- 250 ml mleka
- 20 g cukru
- 500 g mąki
- 1 paczuszka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 85 g oleju
- szczypta soli
- 20 g drożdży świeżych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Z podanych składników ugotować budyń. Pozostawić do wystygnięcia.
Mleko, drożdże i cukier wkładamy do"Blokada naczynia miksującego" 37°/2 min/2obr.
Dodajemy pozostałe składniki 5 min/"Ciasto"
Z ciasta uformować wałek, podzielić na 10-12 części, każdą część rozwałkować w kształcie prostokąta zrobić 4-5 nacięć (jak na zdjęciu) Nałożyć porcjęnadzienia na część bez nacięć i zwinąć. Posmarować białkiem. Piec 15-20 min w 200°C
Nadzienie
Ciasto
Porady
Bułeczki można nadziewać oczywiście też innym nadzieniem. SMACZNEGO.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bułeczki pyszne. Moje wyrastały ok 1h. Trochę słabo posklejałam i bydyń w czasie pieczenia wypłynął na blachę. Kolejnego dnia też były smaczne.
Cudowne ❤️ Do ciasta dałam 70g oleju, łyżeczkę proszku, i podwójna ilość cukru bo uwielbiam słodkie i oczywiście dwa budynie bo jeden stanowczo za mało wyszły cudownie mięciutkie i baaaaardzo smaczne!
Wiec tak. Ciasto drożdżowe super!!! Co zmieniłem w przepisie to do budyniu dodałem prawdziwa wanilię i sposób zwijania bo zrobiłem ślimaki z budyniem i brzoskwinią. Jeszcze pozwoliłem sobie na to by ciasto drożdżowe wyrosło przez 1 godzinę.
ladybird1402żem zawsze będzie wypływał, do takich grożdżówek tylko powidła lub marmolada
Bułeczki klasa . Użyłam mąki zytniej i orkiszowej gdyż zbraklo mi pszennej . Budynku zrobiłam x 2. Polecam
Robiłam bułeczki z przepisu. Zgodnie z komentarzami dodałam mniej oleju. Niestety przy pieczeniu dżem z bułeczek mi wypłynął. Ciasto było dość grube i końce były raczej dobrze szczepione. Co robię nie tak? A może dlatego tak się stało, że nie podsypywałam mąką jak robiłam te bułeczki?
beatapo: Ja robiłam drożdżówki z dżemem i niestety nadzienie mi wyciekło. Nie wałkowałam mocno ciasta. Brzegi były dobrze sklejone. Dałam mniej oleju zgodnie z poradą w komentarzach. Co robię nie tak?
Dodaję do wypróbowania, wyglądają smacznie
Przepyszne! Zrobiłam podwójną porcję masy budyniowej i drożdżówki wyszły super, ciasto jest fantastyczne, polecam
Are you sure to delete this comment ?