![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/cqq7e4pd-af1ea-857134-cfcd2-z8pcjmeu/e0195cf1-1959-4e73-bd6a-03808a72bb32/main/sznikers.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/cqq7e4pd-af1ea-857134-cfcd2-z8pcjmeu/8be9f54d-631d-4984-8dcf-602dae531b7d/main/sznikers.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/cqq7e4pd-af1ea-857134-cfcd2-z8pcjmeu/53e150cc-f5e6-49e1-b56d-363aea3cad85/main/sznikers.jpg)
- TM 31
Składniki
Masa orzechowa
- 170 gramów miodu
- 70 gramów cukru
- 130 gramów palmy ,,kasi
- 280 gramów łuskanych orzechów włoskich
Ciasto
- 2 czubate łyżeczki SODY
- 2 całe jajka
- 200 gramów palmy ,,kasi
- 500 gramów mąki tortowej
- 180 gramów cukru
Do przełożenia
- 1 puszka masy kajmakowej
- cukier puder do posypania ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wkładamy wszystkie składniki na ciasto- mieszamy 2min.
"Blokada naczynia miksującego"
"Ciasto" .
Wyjmujemy z
"Blokada naczynia miksującego" ,dzielimy na 2 porcje ,wyklejamy 2 takie same blaszki[25x35cm].Lub pieczemy jedno po drugim,wówczas lepiej upiec pierwsze ciasto bez orzechów ,wyjąć i upiec drugie z orzechami.
Jedną blaszkę z ciastem pieczemy 15-20 min. na złoty kolor [zależy od piekarnika]
Na drugie ciasto wylewamy masę orzechową przygotowaną w
"Blokada naczynia miksującego" .
Do
"Blokada naczynia miksującego" wkładamy wszystkie składniki na masę orzechową 5min./90stopni/obr.2.Masło musi się roztopić i połączyć z resztą składników.Wylewamy masę[ na nieupieczone ] ciasto ,pieczemy 20 min. w 180 stopniach.
Po wystygnięciu,na ciasto z orzechami rozsmarowujemy masę kajmakową ,przykrywamy 2 porcją ciasta.Posypujemy cukrem pudrem lub robimy polewę czekoladową.
ciasto
Porady
Ciasto pieczemy zawsze dzień wcześniej,po upieczeniu jest twardawe.Na drugi dzień kruszeje i jest bardzooooooo słodkie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
zamiast kajmaku zrobiłam masę orzechową tzn kostka margaryny+ 200 gram mielonych orzechów+ cukier puder oszczędnie, ale do smaku+ wódka do smaku. ciasto wyszło pyszne, ale nie takie słodkie i alkohol trochę przełamał smak. Pycha
Ciacho pycha!!! I do tego szybkie i proste w wykonaniu
Nie miałam orzechów włoskich pod ręką, a że nie za bardzo chciało mi się biec do sklepu to dodałam orzeszki arachidowe, pasują jak ulał ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Pyszne...mniam
Zrobiłam to super wypaśne ciasto. Jest pyszne szybko sie robi. Lubię mieć co gryźć dlatego nie siekam mocno orzechów . Jest mega słodkie następnym razem do masy orzechowe dam trochu mnie cukru, ponieważ masa kajmakowa jest sama w sobie slodziutka. Polecam dziewczyny zrobic to ciasto przy najbliższej Waszej okazji. Pozdrawiam Beatke40stke za podanie super przepisu![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Ciekawa propozycja na słodkie przyjęcie!!!!
Are you sure to delete this comment ?