thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 150 gramów mąki
  • 230 gramów cukru + ile trzeba
  • 190 gramów kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1200 gramów jablek, kwasnych, obranych i pokrojonych na kazde na 8 czesci
  • 200 gramów miekkiego masla lub margaryny
  • cynamon mielony

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wlaczyc piekarnik: 180°. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc make, kasze, 230g cukru i proszek: kilka sek / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr 3. Zwazyc, podzielic na 3 czesci. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc jablka: 2sek / obr 6 (podzielic na 2 czesci, miksowac po polowie). Tortownice natluscic, posypac kasza manna, wysypac ròwno 1 czesc sypkiej mieszanki. Na to wylozyc polowe jablek, posypac cukrem, nastepnie cynamonem. Na to posypac 2 czesc sypkich skladnikòw, nastepnie - jablka - cukier - cynamon. Posypac ostatnia czescia sypkich skladnikòw. Wszystko , tzn. caly wierzch, dokladnie pokryc kawalkami masla (margaryny). Piec w nagrzanym piekarniku : ok. 45min / najpierw 180°, pod koniec 200° - powierzchnia musi sie troche zrumienic.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szarlotka sypana - blyskawiczna i pyszna

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 7, 2023 at 10:44
    5.0

    Bardzo dobre i mega szybkie. Też jabłek nie sypałam cukrem. I połowa tego cukru co w przepisie i słodkie.

  • października 24, 2020 at 16:53
    5.0

    pyszne

  • października 24, 2020 at 16:52

    ciasto wyborne. robiłam dla gości i jeszcze ciepłe szybko zniknęło. Dodałam sporo cynamonu i mniej cukru

  • listopada 25, 2018 at 21:09

    Bardzo udane ciasto! Dziękuje za przepis tmrc_emoticons.)

    Miałam mało czasu i imprezę rodzinna, zdecydowałam się na ten szybki i polecany przepis i się nie zawiodłam.
    Zmniejszylam ilość cukru do 200 g (było słodkie, cały cukier dodałam do mieszanki, jabłek nie posypywałam), zużyłam również mniej masła mimo iż na każdej ze środkowych warstw kładłam kilka kawałków oraz przykryłam cały wierzch (twarde masło z lodówki kroje przy użyciu łopatki do krojenia sera żółtego), cynamon dodałam zarówno do mieszanki jak i do jabłek.
    Pycha! Zapisuje przepis i teraz takie szarlotki będą u mnie tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 26, 2018 at 18:27

    Mruczaca:a jaki przepis polecasz na szybkie ciacho z jabłkami?

  • maja 29, 2017 at 12:33

    Bardzo dobra i super szybkatmrc_emoticons.)

  • marca 29, 2017 at 10:18
    5.0

    Robiłam już kolejny raz.Tym razem miałam słodkie jabłka więc cukru o wiele mniej a na warstwę jabłek wcale.Masło pomiędzy warstwy też dałam a na górę wiórki kokosowe😜😜Pychotka.

  • października 2, 2016 at 12:35
    5.0

    To ciasto jest rewelacyjne nawet z papierówkami, które są suche i kwaśne. Wcale nie trzeba zwiększać ilości cukru.

    Polecam dorzucić jeszcze gdzieniegdzie rodzynki lub orzechy tmrc_emoticons.)

     

    Jeżeli jabłka są zbyt mokre (puściły sok zanim się je wrzuciło do ciasta) to nie dodawajcie tego soku, a kolejne warstwwy jabłek posypcie jeszcze odrobiną bułki tartej, która wchłonie sok z powstały w czasie pieczenia.

  • września 5, 2016 at 14:35
    2.0

    Właśnie zrobiłam, ale mam mieszane uczucia. Dałam dużo mniej cukru (100g), nie sypałam nim jabłek, a ciasto wyszło obrzydliwe słodkie. Konsystencja i chrupanie nieprzerobionej kaszy manny mnie odrzuca, czuję, że skończy się na bólu brzucha, wyjadam jabłka ze środka. Niestety prawdopodobnie nie powtórzę tego przepisu tmrc_emoticons.( Ostatnio robiłam inny, szybki przepis na jabłecznik i nie mogłam odejść od blachy. A tu... szkoda tylu pysznych jabłek tmrc_emoticons.(

  • maja 16, 2016 at 14:38

    właśnie  usypałam ciasto tmrc_emoticons.;) wg receptury Mrelka 100 

    jestem w szoku tmrc_emoticons.;) wymieszanie suchych skłaników zajęło mi minutę, jabłek nie obierałam, wydrążyłam środki i rozdrobiłam w termomisiu - to klejne 3 min. Przesypanie na blaszkę i pocięcie masła na wierzch to najbardziej pracochłonne zadanie - 4 min. 

    piekarnik nie zdążył się nagrzać, a ciasto już w blaszce czekało tmrc_emoticons.D

    efekt przerósł moje oczekiwania  Love

Are you sure to delete this comment ?