Składniki
biszkopt
- 5 jajek; oddzielić białka od żółtek
- 60 g cukru
- 45 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
- 1500 g jabłek obranych i wydrążonych, pokrojonych na ćwiartki
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej
- 500 g śmietany kremówki 30% schłodzonej
- 15 g cukru
- 2 opakowania śmietan-fixu (9g / op.)
polewa:
- 120 g margaryny
- 1 jajko
- 45 g cukru
- 3 łyżki kakao
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
rozgrzać piekarnik do 170*C
2. białka ubić motylkiem 3 min / obr.3
3. dodać cukier, ubić 3 min / obr.3
4. dodać żółtka, wymieszać 10 s. / obr.3
5. dodać pozostałe produkty na biszkopt, wymieszać 10 s / obr.3
6. przelać na blachę i piec 30 minut
Jabłka rozdrobnić w dwóch porcjach 10 s / obr.3
2. Obie porcje umieścić w naczyniu i poddusić 10 min / Varoma / obr.3
3. Dodać galaretki, wymieszać 1 min / obr.4; ciepłą masę wyłożyć na biszkopt, odstawić do ostygnięcia
4. Na noże w czystym i suchym naczyniu założyć motylek, wlać schłodzoną śmietanę, dodać cukier i śmietan-fixy, ubić obr. 4 aż śmietana będzie sztywna; wyłożyć na zimne jabłka
do czystego naczynia włożyć margarynę, podgrzać 4 min / 80*C /obr.soft; przelać do innego naczynia
2. założyć motylek, do naczynia wbić jajko, dodać cukier, ubić 1 min / obr. 4
3. dodać kakao, ubić 2 min / 50*C / obr.4
4. ustawić obroty w pozycji 2-3 i przez otwór w pokrywie wlać rozpuszczoną margarynę.
5. Otrzymaną polewą delikatnie polać bitą śmietanę, schłodzić.
biszkopt:
nadzienie:
polewa:
Porady
Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Przepis pochodzi z książki "Nasi Przedstawiciele polecają" i jest aytorstwa Anny Smolarek z Bałchatowa. Dziękujemy Aniu za przepis na pyszną szarlotkę
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Szarlotka super ale następnym razem zrobię w mniejszej formie bo jednak lubię jak ciasto jest wyższe niż niższe 🤣 myślę że może za duża formę dałam i jakieś niskie wyszło (uprzedzam to nie był zakalec) W smaku jest wyśmienite. Dziękuję za przepis😘😘😅
Bardzo tradycyjne i naprawdę pyszne ciasto...... jak u Muamusi
Udało się. Smakowite. Polecam
Ciasto bomba napewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole
ciasto jest przepyszne! Szczerze polecam. Zrobiłam tylko bez tej czekoladowej polewy.
pyszne ciasto polecam
Moja NAJ NAJ NAJ LEPSZA!!!
biszkopt robię z "mój idealny biszkopt"
Do śmietanki nie daję ani cukru ani fixa- ideał ❤️❤️❤️❤️❤️
Wykonanie dzielę na dwa dni - najlepsza schłodzona😜
MOJA MAMA BYŁA ZACHWYCONA TYM CIASTEM
1500 g po obraniu, dlatego rozdrabniamy je w dwóch porcjach
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Cudne ciasto, zaagosci na stale na moim stole. Polecam, cała rodzinka cmokała z roszkoszy.
Are you sure to delete this comment ?