thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 04/04/13
zmieniono dnia: 30/04/13

Składniki

biszkopt

  • 5 jajek; oddzielić białka od żółtek
  • 60 g cukru
  • 45 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie:

  • 1500 g jabłek obranych i wydrążonych, pokrojonych na ćwiartki
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • 500 g śmietany kremówki 30% schłodzonej
  • 15 g cukru
  • 2 opakowania śmietan-fixu (9g / op.)

polewa:

  • 120 g margaryny
  • 1 jajko
  • 45 g cukru
  • 3 łyżki kakao

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    biszkopt:
    • rozgrzać piekarnik do 170*C

    • 2. białka ubić motylkiem 3 min / obr.3

    • 3. dodać cukier, ubić 3 min / obr.3

    • 4. dodać żółtka, wymieszać 10 s. / obr.3

    • 5. dodać pozostałe produkty na biszkopt, wymieszać 10 s / obr.3

    • 6. przelać na blachę i piec 30 minut

  1. nadzienie:
  2. Jabłka rozdrobnić w dwóch porcjach 10 s / obr.3

    2. Obie porcje umieścić w naczyniu i poddusić 10 min / Varoma / obr.3

    3. Dodać galaretki, wymieszać 1 min / obr.4; ciepłą masę wyłożyć na biszkopt, odstawić do ostygnięcia

    4. Na noże w czystym i suchym naczyniu założyć motylek, wlać schłodzoną śmietanę, dodać cukier i śmietan-fixy, ubić obr. 4 aż śmietana będzie sztywna; wyłożyć na zimne jabłka

  3. polewa:
  4. do czystego naczynia włożyć margarynę, podgrzać 4 min / 80*C /obr.soft; przelać do innego naczynia

    2. założyć motylek, do naczynia wbić jajko, dodać cukier, ubić 1 min / obr. 4

    3. dodać kakao, ubić 2 min / 50*C / obr.4

    4. ustawić obroty w pozycji 2-3 i przez otwór w pokrywie wlać rozpuszczoną margarynę.

    5. Otrzymaną polewą delikatnie polać bitą śmietanę, schłodzić.

Porady

Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.

Przepis pochodzi z książki "Nasi Przedstawiciele polecają" i jest aytorstwa Anny Smolarek z Bałchatowa. Dziękujemy Aniu za przepis na pyszną szarlotkę tmrc_emoticons.) 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szarlotka kasztelańska

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?