Składniki
Ciasto
- 250 g mąki bezglutenowej np. Schar
- 120 g masła miękkiego
- 1 jajko kurze
- 50 g cukru
Jabłka
- 1ooo g jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- opakowanie cukru waniliowego, lub cukier wykonany w TM
- 120 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto weług podanej kolejności, wymieszać 40s/obr.5. 2/3 ciasta chłodzić dwie godziny w lodówce, 1/3 włożyć do zamrażalnika.
2. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić 4-5s./obr.4
3. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włozyć jabłka, dodac cynamon i cukier. Poddusić 8 min/80°C/obr. 2.
4. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłozyć nim blachę, posypać bułka tartą, wyłożyć równomiernia jabłka. Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać ciasto.
5. Piec ok. 50-60 min w temperature 180°C
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Na blaszkę o jakich wymiarach są te proporcje?
Ciasto przepyszne! Kilkakrotnie już ją piekłam w wersji z mąką tortową - jako zamiennik bezglutenowej i wychodzi wspaniale!
Polecam bardzo szybka i smaczna szarlotka!
Ciasto wyszło przepyszne. Polecam wszystkim, ale szczególnie osobom, które są na szczególnej diecie bezglutenowej.