thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
3h 10min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto

  • 150 g cukru
  • 5 g kakao
  • 50 g bułki tartej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżek mąki
  • 5 jajek

Masa budyniowa

  • 1/2 litra mleka
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczek cukru waniliowego
  • 40 g mąki przennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła

Polewa czekoladowa

  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao

Masa pomaranczowa do ciasta

  • 2 pomarańcze
  • 120 g orzechow wloskich

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Tort pomarańczowo-czekoladowy
  1. MASA POMARAŃCZOWA DO CIASTA

    1. Do naczynia miksującego wlać 600 g wody. Założyć koszyczek. Do koszyczka włożyć dwie średniej wielkości pomarańcze. Gotować 20min/varoma/obr.1. ostudzić pomarańcze zalewając je zimną wodą na ok 1godz.
    2. Do naczynia miksującego włożyć 120 g orzechów zemleć 5s/obr.10. Zmielone orzechy przełożyć do innego naczynia.
    3. Ostudzone pomarańcze przekroić na ćwiartki i włożyć do naczynia miksującego, rozdrobnić 10s/obr.10, do rozdrobnionych pomarańczy wsypać zmielone orzechy i wymieszać 10s/obr7. Powstałą masę przełożyć do innego naczynia (w razie potrzeby dokładnie wymieszać kopystką)

    BUDYŃ

    4. Do czystego naczynia miksującego założyć motylek. Dodać mleko, żółtka, cukier, mąkę i mąkę ziemniaczaną, gotować 6min. 30s./100 C/ obr. 2,5

    CIASTO

    5. Rozgrzać piekanik do temp. 180 C. Tortownicę (26cm) natłuścić i odstawić.
    6. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jajka, cukier i cukier waniliowy, ubijać 6min/37 C/obr.4. Ubijać kolejne 6 min/obr 4.
    7. Dodać wokół motylka bułkę tartą, mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszać 4s./obr.3. dodać połowę masy pomarańczowej i wymieszać 4s./obr.4.
    8. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy , piec 35 min (180C).
    9. W taki sam sposób upiec dugi placek. Dobrze ostudzić oba ciasta.

    MASA BUDYNIOWA

    10 . Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek włożyć masło pokrojone na kawałki w temperaturze pokojowej wymieszać 30s. /obr. 4. Ustawić czas 2min./obr.3 i dodawać po łyżce przygotownego wcześniej budyniu.
    11. Powstałą masą przełożyć placki

    POLEWA CZEKOLADOWA

    12. Do czystego naczynia miksującego włożyć masło podgrzać 4min./80C/obr.Mieszanie"Mieszanie" , przelać do innego naczynia.
    13. Założyć motylek. Do naczynia wbić jajko, dodać cukier, ubić 1min./obr.4.
    14. Dodać kakao, ubić 2min./50C/obr.4, przez otwór w pokrywie wlać rozpuszczone masło.
    15. Otrzymaną polewą delikatnie polać ciasto.

Porady

Do masy budyniowej można dodać pokruszoną czekoladę.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Świąteczny tort pomarańczowo-czekoladowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 5, 2020 at 13:05

    Przepis wygląda na ciekawy ale musisz go dopracować bo jest niejasny.
    Co z masą pomaranczową? piszesz jak sie ja robi ale potem nie ma nic na temat co z nią zrobic. Przełożyć ciasto? Posmarować? Przepis nie ma zakończenia.

  • grudnia 19, 2016 at 20:36

    Tak z podanych składników wychodzi jeden placek 5 jajek

  • grudnia 14, 2016 at 22:42

    Czy z podanych składników na ciasto wychodzi 1 placek? Aż 5 jajek? Czy to nie będzie za rzadkie?

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Are you sure to delete this comment ?