thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
12h 0min
Czas całkowity
13h 0min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
Średni

Składniki

Kremowy sernik

  • 10 g cukru waniliowego, wykonanego w Tm lub z prawdziwą wanilią
  • 110 g drobnego cukru
  • 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 620 g twarogu sernikowego
  • 3 jajka
  • 10 g mąki pszennej
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 150 g herbatników korzennych

Mus pomarańczowy

  • 1,5 pomarańczy, drobno otarta skórka i sok
  • 80 g cukru
  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • 2 żółtka, temp. pokojowa
  • czekolada, drobno starta, do dekoracji (kawałek)
  • 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Mus pomarańczowy
  1. W czasie pieczenia sernika przygotowac mus: żółtka, jajka i cukier wymieszać 10 s/obr. 4.

  2. Dodać drobno otartą skórkę, sok z pomarańczy i masło, gotować 8 min/100st/obr. 2. Mus przelać do miseczki, ostudzić i schłodzić w lodówce.

  3. Mus wyłożyć na sernik, wyrównać powierzchnię. Wierzch posypać startą czekoladą. Podawać schłodzony.

  4. Kremowy sernik
  5. Piekarnik rozgrzać do temp. 170st. Tortownicę ( średnica 20 -22 cm) posmarować masłem, ustawić w większej blasze.

  6. Herbatniki rozdrobnić w TM: 5 s/obr. 10. Dodać masło, wymieszać 5 s/obr. 5. Masę przełożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię (np. miarką), zwłaszcza dokładnie przy brzegach tortownicy, aby ser nie wyciekał.

  7. Do naczynia miksującego włożyć ser, jajka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i drobno otarta skórkę z pomarańczy, wymieszać 30 s/obr. 5. Masę delikatnie i powoli przelać na spód, tortownicę na blasze od razu włożyć do piekarnika. Piec 50-60 minut, wyłączyć piekarnik, uchylić i studzić w piekarniku, potem na blacie, a całkowicie ostudzony sernik schłodzić w lodówce (w tortownicy), aby masa ładnie się zsiadła.

Porady

Sernik jest bardzo aromatyczny, głównie dzięki musowi z naturalnymi aromatami pomarańczy. Pachnie świętami i rozpływa się w ustach, jest bardzo kremowy. Należy go piec na środkowej szynie piekarnika, ustawiając tortownicę na większej blasze, bo zawsze wycieka trochę masła. Najlepiej wyjąć go z tortownicy tuż przed podaniem, przejechać nożem po bokach tortownicy, aby odkleić boki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Świąteczny sernik z musem pomarańczowym

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?