- TM 31
Składniki
Kremowy sernik
- 10 g cukru waniliowego, wykonanego w Tm lub z prawdziwą wanilią
- 110 g drobnego cukru
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 620 g twarogu sernikowego
- 3 jajka
- 10 g mąki pszennej
- skórka otarta z pomarańczy
- 150 g herbatników korzennych
Mus pomarańczowy
- 1,5 pomarańczy, drobno otarta skórka i sok
- 80 g cukru
- 2 jajka, temp. pokojowa
- 2 żółtka, temp. pokojowa
- czekolada, drobno starta, do dekoracji (kawałek)
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W czasie pieczenia sernika przygotowac mus: żółtka, jajka i cukier wymieszać 10 s/obr. 4.
Dodać drobno otartą skórkę, sok z pomarańczy i masło, gotować 8 min/100st/obr. 2. Mus przelać do miseczki, ostudzić i schłodzić w lodówce.
Mus wyłożyć na sernik, wyrównać powierzchnię. Wierzch posypać startą czekoladą. Podawać schłodzony.
Piekarnik rozgrzać do temp. 170st. Tortownicę ( średnica 20 -22 cm) posmarować masłem, ustawić w większej blasze.
Herbatniki rozdrobnić w TM: 5 s/obr. 10. Dodać masło, wymieszać 5 s/obr. 5. Masę przełożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię (np. miarką), zwłaszcza dokładnie przy brzegach tortownicy, aby ser nie wyciekał.
Do naczynia miksującego włożyć ser, jajka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i drobno otarta skórkę z pomarańczy, wymieszać 30 s/obr. 5. Masę delikatnie i powoli przelać na spód, tortownicę na blasze od razu włożyć do piekarnika. Piec 50-60 minut, wyłączyć piekarnik, uchylić i studzić w piekarniku, potem na blacie, a całkowicie ostudzony sernik schłodzić w lodówce (w tortownicy), aby masa ładnie się zsiadła.
Mus pomarańczowy
Kremowy sernik
Porady
Sernik jest bardzo aromatyczny, głównie dzięki musowi z naturalnymi aromatami pomarańczy. Pachnie świętami i rozpływa się w ustach, jest bardzo kremowy. Należy go piec na środkowej szynie piekarnika, ustawiając tortownicę na większej blasze, bo zawsze wycieka trochę masła. Najlepiej wyjąć go z tortownicy tuż przed podaniem, przejechać nożem po bokach tortownicy, aby odkleić boki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ten sernik to niebo w gębie. Poważnie. Dałam skórkę tylko z jednej pomarańczy, ale sok z 1 i 1/2 pomarańczy/
Delikatny.. puszysty i pyszny. Polecam używanie do niego serka kanapkowo-sernikowego "Mój ulubiony" z Wielunia.
Co do musu - oczywiście też mi się jak u reszty komentujących zważył, ale po ostudzeniu go i ochłodzeniu w lodówce zmiksowałam go w thermomix i dałam na sernik. No i był pyszny.
Pomyślę następnym razem czy po prostu nie zmniejszyc temperatury na 90 stopni.. może się nie zważy
Pyszny!
Wlasnie robilam ten sernik i tez mi sie mus zwazyl. Czy mam robic drugi? Ten sie nie nadaje juz?
Niestety, ale mus w czasie gotowania sie zważyl, a robiłam wszystko zgodnie z przepisem.
Witam, sernik zrobiłam po raz drugi i jestem zachwycona!!! Jest przepyszny a mój mąż juz pyta kiedy zrobię go ponownie!!! polecam w 100% dziękuję za taki fantastyczny przepis!!
Nie rozumiem 1,5 pomaranczy i jeszcze sok? Czy sok z tej 1,5 pomaranczy??
cos zrobilam nie tak bo moj mus sie zważył
Bardzo smaczny mus, a sernik trochę zmodyfikowałam
Pierwszy mój sernik w życiu Łatwy i przepyszny Mąż zachwycony!
Ten przepis jest naprawdę super. Ciasto jest pycha, robilam teraz na Święta i Sylwestra i wszystkim bardzo smakowal rozszedl sie w mig polecam wypróbować.
Co zrobic z tymi pomarańczami do musu - wycisnąć 1,5 czy obrać zmielić i wrzucić razem ze starta skorka?
Are you sure to delete this comment ?