Składniki
- Ciasto:
- 2½ szklanki mąki pszennej
- 1¼ szklanki cukru
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka soli
- 2 duże jajka
- 1½ szklanki oleju słonecznikowego
- 1 szklanka maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka winnego octu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 60 ml czerwonego barwnika w płynie
- Masa:
- 2 opakowania serka kremowego, Philadelphia lub Mascarpone (1 opakowanie - 300 g)
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1¼ - 1½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto:
1. Przygotować dwie tortownice o średnicy 24 cm: wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.*
2. Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.
3. W "Blokada naczynia miksującego" jajka lekko roztrzepać, obr.2 dodać oleju, maślanki, barwnika, ekstraktu i wymieszać do połączenia obr.2.
4. Składniki suche dodać do"Blokada naczynia miksującego" do składników mokrych, mieszać obr.2 na gładką masę.
5. Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana. szybko wlać do ciasta, dalej wymieszając obr.2-3. Ciasto podzielić równo między dwie tortownice.
6. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić.
Masa:
1. utrzeć masło na puszystą i jasną masę. 3-5min/obr.1 Dodawać stopniowo cukier, ucierając. Dodać wanilię, serek i wymieszać, aby składniki się połączyły. Nie wolno zbyt długo mieszać, gdyż masa może się zważyć.
Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem.
Dodatkowo można posypać wierzch okruchami ciasta ścinając z placków nożem milimetrową warstwę, co jest prostą i efektowną dekoracją
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
zamiast barwnika może dać sok z buraka?
czy ktoś tak robił?
jakieś jeszcze wskazówki przed zrobieniem tego ciasta?
w oryginalnym przepisie nie dzieli się placków. ja zaś w swoim podzieliłam każdy na 2
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
w oryginalnym przepisie nie dzieli się placków. ja zaś w swoim podzieliłam każdy na 2
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Sa dwie tortownice z ciastem. Na ile plackow trzeba kazde ciasto przekroic , zeby gruba warstwa przelozyc?przymierzam sie do upieczenia tego ciasta.
barbarka
tak zgadzam się, też staram się unikać chemii, ale takiego efektu nie da się osiągnąć na bazie naturalnych barwników..... a raz można zrobić wyjątek, przecież nie codzień jadamy takie torty
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
ja mam zasadę, że jak robię ciasto w domu to bez dodatkow chemicznych bo takie kupuję w cukierni
http://www.barwniki.cba.pl/barwniki_spozywcze/e124.htm
tego barwnika użyłam do ciasta i nadal wszyscy żyjemy
tort robi wrażenie a smakuje wyśmienicie. ciasto jest bardzo wilgotne i smaczne
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
czy czerwony barwnik jest zdrowy
Are you sure to delete this comment ?