Składniki
- 3 jajka
- 3 MT mleka
- 7 MT mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 100 g masła
- 2 MT cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 30 rodzynek
- 30 suszonych żurawin
- 4 suszone morele
- 15 orzechów laskowych
- 15 Migdałów
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia włożyć żółtka, cukier i cukier waniliowy, wymieszać, obr.poz.3, czas 2 min. Potem dodać mąkę z proszkiem, przyprawą i mleko, wymieszać, obr.poz.5, czas 4 min. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło, wymieszać, obr.poz.5, czas 1 min.
Przełożyć masę do miski i umyć naczynie. Ubić białka - motylek, obr.poz.4, czas 3 min, pod koniec ubijania dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
Do masy dodać pianę i delikatnie zamieszać, dodać bakalie - rodzynki, żurawinę, skórkę, pokrojone morele, grubo posiekane orzechy i migdały i wymieszać.
Nałożyć masę do foremek do 3/4 wysokości i piec w temp.180 stopni przez 20 minut - grzanie góra/dół, potem jeszcze przez 5 minut grzanie termoobieg. Gotowe muffinki posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową, przyozdobić według własnego pomysłu.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Cieszę się, że smakowały pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Bardzo smaczne. Wychodzi ich dość dużo z tej ilości składników