Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 70 g brązowego cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta kardamonu,cynamonu,imbiru
- 200 g zimnego masła
- 1 jajko (żółtko do ciasta)
- 100 g mieszanki orzechów-migdałów, orzechów laskowych, nerkowców
- 1 masa kajmakowa w puszce
- sezam do posypania ciastek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wsypać orzechy i zmiksować czas 15 sek, obr.4. Przesypac do miseczki.
Następnie do naczynia wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, przyprawy, żółtko, masło i zmiksować czas 30 sek, obr. 3-4. Ciasto włożyć na 2 godziny do lodówki.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować jedną, posmarować masą kajmakową i posypać połową orzechów, złożyć ciasto na pół, pokroić na paski a paski na kwadraty. Posmarować pozostałym białkiem i posypać sezamem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15 minut, odstawić do wystygnięcia.
Podawać z ulubiona kawką
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne
Dzięki dziewczyny
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Swietne
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Smakowita propozycja, napewno wypróbuję, dziekuję i pozdrawiam