- TM 31
Składniki
- 2 budynie 1 waniliowy i 1 śmietankowy (każdy na pół litra mleka, )
- 750 g mleka
- 100 g cukru, do budyniu
- łyżeczka cynamonu do budyniu
- 4 duże jabłka, najlepiej kwaśne
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 160 g mąki pszennej
- 180 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- Wanilia bądź olejek waniliowy
- pół łyżeczkicynamonu i kilka goździków do jabłek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
formę 25x30 cm wysmarować masłem i posypać bułka tartą lub orzechami mielonymi
do kielicha zakładamy motylek i wlewamy mleko, 2 budynie, 100g cukru i łyżeczkę cynamonu
gotujemy 10 min., obr.2, temp. 90*
Ugotowany budyń przekładamy do innego naczynia i przykrywamy, aby nie zrobil sie kożuch.
Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
Maslo ucieramy z cukrem i wanilią obr.2,5. ok.30 sek.(jeśli masa się zważy to nastawiamy na 10sek. obr 6)
przy obrotach 2,5 ucieramy dalej i dodajemy po jednym jajka
do utartej masy dodajemy mąke z proszkiem do pieczenia i mieszamy 10 sek. obr.4.
2/3 ciasta wykładamy do formy
na to układamy jabłka pokrojone w duże bardzo cienkie plastry
najlepiej pokroić bezpośrednio przed połozeniem na ciasto, aby nie sciemniały
jabłka maja tworzyć w miare szczelną, płaską warstwę oddzielajacą ciasto od budyniu
jabłka posypujemy małą ilością cynamonu bądź przyprawy do piernika i goździkami
na to wylewamy gorący budyńna budyniu układamy warstwę pozostałego ciasta
ta górna warstwa nie da sie rozsmarować równomiernie więcrozkładamy małe porcje ciasta łyżeczką na budyniu i delikatnie staramy się je polączyć
co nie połączy sie łyżeczką połączy sie samo pod wpływem ciepła w piekarniku
pieczemy 45-55 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopnijuż przestudzone posypujemy wniliowym cukrem pudrem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciasto smaczne, ale spodziewałam się wiekszego "wow". Podany czas i temperatura pieczenia - u mnie było do za długo. Ciasto wyszło dość suche, zbyt przypieczone od spodu.
Ciasto w piekarniku. Jestem bardzo ciekawa jego smaku. Nie doczytałam (gapa) i cynamon dodałam do budyniów... Wizualnie zapewne będzie trochę gorzej... Dam znać po degustacji
Szukałam i znalazłam! Wygląda pysznie 😍
Idę piec 🥰
REWELACJA !!!
Super extra to wystarczy bardzo dobry
Super przepis Polecam wszystkim
Faktycznie czas tak szybko leci, że zaraz święta. SUPER przepis. POZDRAWIAM. " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt="" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
:cooking_7: Agnieszka ciasto wyszło pyszne , choc mam za dużą blaszkę i trochę nie przykryło jabłek. Nic to Przepyszne jak pacnie w domu Pozdrawiam
Alu pyszne i zawsze wychodzi
Pozdrawiam!
Dodałam do wypróbowania, nie wątpię, że pyszne Pozdrawiam serdecznie
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Are you sure to delete this comment ?