thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
--

Składniki

  • 2 budynie 1 waniliowy i 1 śmietankowy (każdy na pół litra mleka, )
  • 750 g mleka
  • 100 g cukru, do budyniu
  • łyżeczka cynamonu do budyniu
  • 4 duże jabłka, najlepiej kwaśne
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • Wanilia bądź olejek waniliowy
  • pół łyżeczkicynamonu i kilka goździków do jabłek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. formę 25x30 cm wysmarować masłem i posypać bułka tartą lub orzechami mielonymi

    do kielicha zakładamy motylek i wlewamy mleko, 2 budynie, 100g cukru i łyżeczkę cynamonu


    gotujemy 10 min., obr.2, temp. 90*


    Ugotowany budyń przekładamy do innego naczynia i przykrywamy, aby nie zrobil sie kożuch.

    Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.

    Maslo ucieramy z cukrem i  wanilią obr.2,5. ok.30 sek.

    (jeśli masa się zważy to nastawiamy na 10sek. obr 6)


    przy obrotach 2,5 ucieramy dalej i dodajemy po jednym jajka


     do utartej masy dodajemy mąke z proszkiem do pieczenia i mieszamy 10 sek. obr.4.


    2/3 ciasta wykładamy do formy


    na to układamy jabłka pokrojone w duże bardzo cienkie plastry


    najlepiej pokroić bezpośrednio przed połozeniem na ciasto, aby nie sciemniały


     jabłka maja tworzyć w miare szczelną, płaską warstwę oddzielajacą ciasto od budyniu


    jabłka posypujemy małą ilością cynamonu bądź przyprawy do piernika i goździkami


    na to wylewamy gorący budyń

    na budyniu układamy warstwę pozostałego ciasta


    ta górna warstwa nie da sie rozsmarować równomiernie więc

     rozkładamy małe porcje ciasta łyżeczką na budyniu i delikatnie staramy się je polączyć


     co nie połączy sie łyżeczką połączy sie samo pod wpływem ciepła w piekarniku

    pieczemy 45-55 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni

    już przestudzone posypujemy wniliowym cukrem pudrem

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Świąteczne ciasto zapiekane z cynamonowymi jabłkami i kremem budyniowym

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: