thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 21
opublikowany: 26/11/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 500 g mąki pszennej razowej
  • 50 g mak, i pszennej zwykłej
  • 70 g drożdży
  • 150 ml płynnego miodu
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g cukru, 2 MT mleka
  • 100 g bakalii, (rodzynki, orzechy
  • skórka pomarańczowa)
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 łyżkioleju, 1 jajko i 2 żółtka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia wkładamy mleko, drożdże, miód, cukier i cukier waniliowy i podgrzewamy - obr.poz.3, temp. 37 stopni, czas 1 min. Dodajemy pozostałe składniki - bez bakalii - i wyrabiamy - czas 3,5 min, obr.poz. Interwał.

    Do masy dodajemy bakalie i mieszamy kopystką. Odstawiamy do wyrośniecia na 30 minut.

    Przekładamy do formy na babkę, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej sezamem i odstawiamy jeszcze na chwilke do wyrośnięcia, nastepnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temp. 180-200 stopni.

    Gotową babke możemy polać lukrem lub polewą czekoladową i obsypać orzechami.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Świateczna baba korzenna :-)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: