Składniki
- 500 g mąki pszennej razowej
- 50 g mak, i pszennej zwykłej
- 70 g drożdży
- 150 ml płynnego miodu
- 100 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 cukier waniliowy
- 50 g cukru, 2 MT mleka
- 100 g bakalii, (rodzynki, orzechy
- skórka pomarańczowa)
- 1 łyżka sezamu
- 2 łyżkioleju, 1 jajko i 2 żółtka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wkładamy mleko, drożdże, miód, cukier i cukier waniliowy i podgrzewamy - obr.poz.3, temp. 37 stopni, czas 1 min. Dodajemy pozostałe składniki - bez bakalii - i wyrabiamy - czas 3,5 min, obr.poz. Interwał.
Do masy dodajemy bakalie i mieszamy kopystką. Odstawiamy do wyrośniecia na 30 minut.
Przekładamy do formy na babkę, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej sezamem i odstawiamy jeszcze na chwilke do wyrośnięcia, nastepnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temp. 180-200 stopni.
Gotową babke możemy polać lukrem lub polewą czekoladową i obsypać orzechami.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dziewczyny dziekuję bardzo za komentarze babkę robię dosłownie dwa razy w roku na święta i na 6 grudnia na mikołajki polecam jest pyszna pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
I ja sie dolaczam
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Magi dziękuję za przepis na pyszną babę korzenną przepis dodany do ulubionych Pozdrawiam serdecznie.
Are you sure to delete this comment ?