Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
10
porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- Ciasto na strudel
- 370 g mąki pszennej, plus dodatkowa porcja
- 1 jajko, (60 g)
- 70 g oleju słonecznikowego
- 120 g wody, letniej
- 1 łyżeczka octu winnego
- 0,5 łyżeczki soli
- Nadzienie jabłkowe
- 160 g masła
- 150 g bułki tartej
- 100 g orzechów laskowych
- 750 g jabłek, wydrążonych, pokrojonych na ćwiartki
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 20 g soku z cytryny
- 20 g rumu
- 80 g rodzynek
- 100 g cukru
- 50 g mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciasto na strudel Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać jajko, 40 g oleju słonecznikowego, wodę, ocet winny i sól, wyrobić 2min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Ciasto położyć na oprószonej odrobiną mąki powierzchni i uformować kulę. Posmarować pozostałym olejem słonecznikowym, przykryć folią spożywczą i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie jabłkowe
- Do naczynia miksującego włożyć 80 g masła, podgrzać 2 min/Varoma/obr. 1.
- Dodać tartą bułkę, podgrzewać 6min/100°C/obr.2, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy laskowe, rozdrobnić5 s/obr. 7.
- Dodać jabłka, rozdrobnić 5 s/obr. 4.
- Dodać cynamon, cukier waniliowy, sok cytrynowy, rum, rodzynki i cukier, wymieszać 15s/ "Obroty wsteczne" /obr. 4. Przełożyć do miski. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć 80 g masła do naczynia miksującego, roztopić 2min/100°C/obr.1, odstawić. Przygotowanie strudla
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
- Na stole położyć ściereczkę (około 70 x 110 cm) i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt. Przykryć kolejną ściereczką i pozostawić na 5 minut.
- Ciasto posmarować odrobiną roztopionego masła. Oprószone mąką ręce włożyć pod ciasto lekko je unieść, rozciągać spod spodu w kierunku krawędzi stołu. Powoli i dokładnie ciągnąć ciasto z każdej strony w kierunku krawędzi stołu. Jeżeli w cieście pojawią się dziury, delikatnie ścisnąć w tych miejscach ciasto. Ostatecznie małe dziury nie będą widoczne. Zakończyć rozciąganie i odciąć zewnętrzne krawędzie, formując równy prostokąt.
- Ciasto posmarować odrobiną roztopionego masła wzdłuż dłuższego boku, posypać bułką tartą, pozostawiając wolną przestrzeń po bokach, na bułkę nałożyć nadzienie z jabłek. Podnieść ściereczkę po stronie z nadzieniem, delikatnie ciągnąc ściereczkę ku górze, zwijać strudel. Następnie przeciąć zwinięte ciasto pośrodku i zagnieść końce, położyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
- Wierzchu posmarować pozostałym roztopionym masłem i mlekiem. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 190°C przez 20 - 25 minut, dopóki nie nabierze złocistego koloru i nie będzie chrupiące. Podawać na ciepło pokrojone w plastry.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
a co o za smutas?
kuchniaswiata