thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • Ciasto na strudel
  • 370 g mąki pszennej, plus dodatkowa porcja
  • 1 jajko, (60 g)
  • 70 g oleju słonecznikowego
  • 120 g wody, letniej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Nadzienie jabłkowe
  • 160 g masła
  • 150 g bułki tartej
  • 100 g orzechów laskowych
  • 750 g jabłek, wydrążonych, pokrojonych na ćwiartki
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 20 g soku z cytryny
  • 20 g rumu
  • 80 g rodzynek
  • 100 g cukru
  • 50 g mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Ciasto na strudel Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać jajko, 40 g oleju słonecznikowego, wodę, ocet winny i sól, wyrobić 2min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" . Ciasto położyć na oprószonej odrobiną mąki powierzchni i uformować kulę. Posmarować pozostałym olejem słonecznikowym, przykryć folią spożywczą i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie jabłkowe
    2. Do naczynia miksującego włożyć 80 g masła, podgrzać 2 min/Varoma/obr. 1.
    3. Dodać tartą bułkę, podgrzewać 6min/100°C/obr.2, przełożyć do innego naczynia.
    4. Do naczynia miksującego włożyć orzechy laskowe, rozdrobnić5 s/obr. 7.
    5. Dodać jabłka, rozdrobnić 5 s/obr. 4.
    6. Dodać cynamon, cukier waniliowy, sok cytrynowy, rum, rodzynki i cukier, wymieszać 15s/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 4. Przełożyć do miski. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
    7. Do naczynia miksującego włożyć 80 g masła do naczynia miksującego, roztopić 2min/100°C/obr.1, odstawić. Przygotowanie strudla
    8. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
    9. Na stole położyć ściereczkę (około 70 x 110 cm) i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt. Przykryć kolejną ściereczką i pozostawić na 5 minut.
    10. Ciasto posmarować odrobiną roztopionego masła. Oprószone mąką ręce włożyć pod ciasto lekko je unieść, rozciągać spod spodu w kierunku krawędzi stołu. Powoli i dokładnie ciągnąć ciasto z każdej strony w kierunku krawędzi stołu. Jeżeli w cieście pojawią się dziury, delikatnie ścisnąć w tych miejscach ciasto. Ostatecznie małe dziury nie będą widoczne. Zakończyć rozciąganie i odciąć zewnętrzne krawędzie, formując równy prostokąt.
    11. Ciasto posmarować odrobiną roztopionego masła wzdłuż dłuższego boku, posypać bułką tartą, pozostawiając wolną przestrzeń po bokach, na bułkę nałożyć nadzienie z jabłek. Podnieść ściereczkę po stronie z nadzieniem, delikatnie ciągnąc ściereczkę ku górze, zwijać strudel. Następnie przeciąć zwinięte ciasto pośrodku i zagnieść końce, położyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
    12. Wierzchu posmarować pozostałym roztopionym masłem i mlekiem. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 190°C przez 20 - 25 minut, dopóki nie nabierze złocistego koloru i nie będzie chrupiące. Podawać na ciepło pokrojone w plastry.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Strudel jabłkowy

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: