Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
14
porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 30/08/13
Składniki
- 20 g soku z cytryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 750 g jabłek, obranych, wydrążonych, pokrojonych w ćwiartki
- 100 g orzechów laskowych, wyłuskanych
- 150 g bułki tartej
- 160 g masła
- 0,5 łyżeczki soli
- Farsz:
- 10 g octu
- 120 g wody, letniej
- 70 g oleju słonecznikowego
- 1 jajko
- 370 g mąki pszennej
- Ciasto:
- 20 g rumu
- 80 g rodzynek
- 100 g cukru
- 50 g mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciasto: Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać jajko, 40 g oleju, wodę, ocet i sól, wyrobić 2 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" .
- Z ciasta uformować kulę, natłuścić ją pozostałym olejem, zawinąć w folię, wstawić na 30 min do lodówki. Farsz:
- Do naczynia miksującego włożyć 80 g masła, podgrzać 2 min/Varoma/obr. 1.
- Dodać bułkę tartą, podgrzać 6 min/100°C/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić 5 s/obr. 7.
- Dodać jabłka, rozdrobnić (mieszając dodatkowo kopystką) 5 s/obr. 4.
- Dodać cynamon, cukier wanilinowy, sok z cytryny, rum, rodzynki i cukier, wymieszać 15 s/ "Obroty wsteczne" /obr. 4, przełożyć do innego naczynia.
- Do czystego i suchego naczynia włożyć pozostałe masło, podgrzać 2 min/100°C/obr. 2. Przygotowanie strudla
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C.
- Stół przykryć obrusem, posypać mąką, rozwałkować na nim ciasto tak cienko, jak to jest tylko możliwe, starając się uformować prostokąt. Zostawić na 5 min.
- Ciasto posmarować roztopionym masłem, włożyć ręce pod ciasto, zaczynając od środka, przesuwać ręce do siebie, delikatnie rozciągając ciasto (jeśli pojawią się dziury, skleić je lub wyciąć kawałek z boku i zakleić).
- Farsz ułożyć wzdłuż dłuższego boku na 1/3 powierzchni ciasta. Posypać zrumienioną bułką tartą. Trzymając za dwa końce obrusa, lekko go unosić, rolując ciasto. Końce strudla zagnieść, uformować strudel na kształt rogala.
- Lekko skropić mlekiem, posmarować roztopionym masłem.
- Piec 20-25 min, aż ciasto nabierze złotego koloru. Podczas pieczenia skrapiać mlekiem i smarować pozostałym masłem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Super ciasto i nie takie trudne jak to wygląda z opisu
Faktycznie ciasta wychodzi cały stół ale o to chodzi aby było jak najcieńsze a po zwinięciu miało dużo warstw
jak zwijacie? strasznie dużo mi wyszło tego ciasta, prawie na cały stół, a już jazda ze zwijaniem... może jakieś praktyczne wskazówki?
Strudel REWELKA Widziałem przepis w książce ale bałem się go zrobić że zbyt skomplikowany. Polecam wszystkim którzy się zastanawiają, u nas napewno zagości i jużwiem czym znowu zaskoczę swoich gości.
Strudel REWELKA Widziałem przepis w książce ale bałem się go zrobić że zbyt skomplikowany. Polecam wszystkim którzy się zastanawiają, u nas napewno zagości i jużwiem czym znowu zaskoczę swoich gości.