thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
14 porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 11/17/10
zmieniono dnia: 08/30/13

Składniki

  • 20 g soku z cytryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 750 g jabłek, obranych, wydrążonych, pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g orzechów laskowych, wyłuskanych
  • 150 g bułki tartej
  • 160 g masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 10 g octu
  • 120 g wody, letniej
  • 70 g oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 370 g mąki pszennej
  • Ciasto:
  • 20 g rumu
  • 80 g rodzynek
  • 100 g cukru
  • 50 g mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

    1. Ciasto: Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać jajko, 40 g oleju, wodę, ocet i sól, wyrobić 2 min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" .
    2. Z ciasta uformować kulę, natłuścić ją pozostałym olejem, zawinąć w folię, wstawić na 30 min do lodówki. Farsz:
    3. Do naczynia miksującego włożyć 80 g masła, podgrzać 2 min/Varoma/obr. 1.
    4. Dodać bułkę tartą, podgrzać 6 min/100°C/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia.
    5. Do naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić 5 s/obr. 7.
    6. Dodać jabłka, rozdrobnić (mieszając dodatkowo kopystką) 5 s/obr. 4.
    7. Dodać cynamon, cukier wanilinowy, sok z cytryny, rum, rodzynki i cukier, wymieszać 15 s/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 4, przełożyć do innego naczynia.
    8. Do czystego i suchego naczynia włożyć pozostałe masło, podgrzać 2 min/100°C/obr. 2. Przygotowanie strudla
    9. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C.
    10. Stół przykryć obrusem, posypać mąką, rozwałkować na nim ciasto tak cienko, jak to jest tylko możliwe, starając się uformować prostokąt. Zostawić na 5 min.
    11. Ciasto posmarować roztopionym masłem, włożyć ręce pod ciasto, zaczynając od środka, przesuwać ręce do siebie, delikatnie rozciągając ciasto (jeśli pojawią się dziury, skleić je lub wyciąć kawałek z boku i zakleić).
    12. Farsz ułożyć wzdłuż dłuższego boku na 1/3 powierzchni ciasta. Posypać zrumienioną bułką tartą. Trzymając za dwa końce obrusa, lekko go unosić, rolując ciasto. Końce strudla zagnieść, uformować strudel na kształt rogala.
    13. Lekko skropić mlekiem, posmarować roztopionym masłem.
    14. Piec 20-25 min, aż ciasto nabierze złotego koloru. Podczas pieczenia skrapiać mlekiem i smarować pozostałym masłem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Strudel jabłkowy

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: