![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/72bxv9lp-fafcb-329410-cfcd2-q8t8usqf/274d0161-236b-44c8-82cc-c809294cb7fa/main/slonecznik.jpg)
- TM 31
Składniki
- 100 gramów mleka
- 30 gramów oleju z oliwek
- 30 gramów cukru brązowego
- 25 gramów drożdży świeżych
- 3 bialko do smarowania ciasta (zostalo oddzielone od zoltka)
- 100 gramów sera ricotta
- 350 gramów mąki
- szczypta soli
- 10 gramów wiórek kokosowych
- 25 gramów czekoladowych kropli, groszku...........
Ciasto jak wyzej, bez czekolady:
- 20 gramów wiórek kokosowych ( zamiast 10g)
Dodatki
- 8 migdalòw obranych
- wiórki kokosowe
- cukier brazowy albo puder
- krople czekoladowe lub nutella
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Zrobic 2 osobne ciasta; jedno z wiòrkami i czekolada; drugie z wiòrkami, jak w skladnikach. Do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc skladniki w podanej wyzej kolejnosci: 1min /
"Ciasto" . Przygotowac ciasta, osobno, ale w ten sam sposòb. Podzielic na 4,5 czesci. Polowe odlozyc. Cztery czesci rozwalkowac, na krazki o sr. 22cm. Kazdy krazek natluscic, nalozyc na siebie. Naciac w 8 miejscach. Czekoladowe pod spòd, biale na wierzch, ale tak, by naciecia nie nachodzily na siebie. "Odkrywac" wszystkie listki, jak na zdjeciach. Z 2 polòwek zrobic kule, wlozyc do srodka. Ulozyc migdaly, posypac wiòrkami, cukrem. Zostawic do wyrosniecia. Piec w nagrzanym piekarniku: 180° / 25-30min. W polowie pieczenia udekorowac srodek czekolada. Wystudzic. Mozna posypac cukrem pudrem, albo polac lukrem... wg gustu. Ciasto nie jest bardzo slodkie. W smaku bardzo przypomina chalke. Utrzymuje sie ok. 2 dni, miekkie. Jesli chcemy otrzymac ciasto delikatniejsze, nie dodajemy ani czekolady, ani wiòrek do srodka ( tylko na wierzch).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Gabrysiu, to jest latwe, choc na pierwszy rzut oka wydaje sie bardzo skomplikowane
Jak sie zdecydujesz, zeby spròbowac, pomoge Ci. Wytlumacze dokladniej, nie martw sie
. A jak "wypleciesz", sama stwierdzisz, ze to pestka, choc wydaje sie nie wiadomo co. Ale jak sa goscie, to sie ladnie prezentuje
Zachecam do " zabawy"
![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Veroniko, to jest majstersztyk! Nie bardzo kapuję jak to cudo wypleść, ale będę kiedyś próbować. Skąd u Ciebie takie pomysły?![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?