- TM 31
Składniki
Słomeczki ptysiowe
- 260 g wody
- 100 g masła
- 1 szczypta soli
- 150 g mąki
- 4 jaja kurze
- cukier lub cukier trzcinowy, do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlewamy wodę, wkładamy masło i sól, gotujemy 5 min./100 stopni./obr.1.
2. Dodajemy mąkę i mieszamy 20 sek./obr.4. Czekamy ok. 20-30 min. aż masa ostygnie.
3. Włączamy obroty 5 i przez dziurę w pokrywie wlewamy kolejno jajka (mieszamy około 1 min).
4. Masę wkładamy do rękawa lub szprycy i wyciskamy cienkie krótkie paseczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Posypujemy je cukrem lub cukrem trzcinowym.
6 Pieczemy 30 min. w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200 stopni.
7. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy je przy otwartych drzwiczkach do wysuszenia na 15 minut.
8. Wyjmujemy z piekarnika i SMACZNEGO!!!!
Słomeczek
Porady
Należy posypać je dość dużą ilościa cukru, słomeczki dość mocno rosną więc lepiej zrobić troszkę większe odstępy.
Pyszna przekąska dla dużych i małych. Do tej pory kupowałam sklepowe, ale od teraz robię sama
Przepis podpatrzony z kuchni Andrzeja Polana trochę przekształcony przeze mnie. Lubię przepisy tego Pana.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Słomki rewelacyjne.Polecam
Ciekawy przepis, a może bez cukru tylko posypac solą i do zupy?
Ptysiaki wyszły rewelacyjne, polecam również z budyniem lub z bitą śmietana