Składniki
- 250 ml mleka
- 300 g mak, i pszennej
- 200 gmaki orkiszowej (może być również razowa lub pełnoziarnista)
- 50 g drożdży
- 70 g masła
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 całe jajko + dwa żółtka
- 2 łyżki brązowego cukru, + 1 łyżeczka cynamonu
- marmolada różana lub wieloowocowa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mleko podgrzewamy w TM 37 stopni przez 2 minuty. Potem dodajemy mąki, jajko i żółtka, pokruszone drożdze, kawałki masła, cukier waniliowy, sól. Wyraboamy przez 4 minuty pozycja Interwał.
Przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
Formujemy owalne kulki i spłaszczamy na placek, na środek nakładamy łyżeczke marmolady i zamykamy, formujemy bułeczki. Układamy na blaszce. Kazdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym białkiem, które nam zostało i posypujemy cukrem brązowym wymieszanym z cynamonem.
Zostawiamy na chwilke do wyrośnięcia, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni i pieczemy bułeczki 25 minut.
Bułeczki można także zrobić z owocami lub z budyniem.
Smacznego.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze