- TM 5
Składniki
polewa
- 1 czekolada mleczna
- 30 gramów mleka
- 20 gramów margaryny
krem
- 500 gramów mleka
- 50 gramów mąki ziemniaczanej
- 20 gramów mąki pszennej
- 2 żółtka
- 125 gramów masła
- 125 gramów margaryny
- 130 gramów cukru pudru
masa
- 450 gramów śliwek suszonych(posiekanych drobno)
- 70 gramów wódki czystej
- 50 gramów wody
- 200 gramów orzechów włoskich
- 1 czekolada gorzka
- 1 czekolada mleczna
- 120 gramów mleka
biszkopt orzechowy
- 30 gramów bułki tartej
- 40 gramów mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 gramów zmielonych orzechow wloskich
- 80 gramów cukru
- 4 jaja
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Właczyć piekarnik 180 stopni.Do"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek i dodać jajka i cukier ,założyć miarkę i ubijać 5min /50stopni /obroty 4
ubijać 4 min /obroty 4/ bez miarki
Dodać do"Blokada naczynia miksującego" pozostałe składniki i wymieszać 2 sek/obr3
przełożyć na dużą foremkę i piec ok 25 min
do śliwek dodać wodę i alkohol,wymieszać i zostawić szczelnie zamknięte( na ok 12 godz).
wrzucić do"Blokada naczynia miksującego" orzechy 1-2 sek /obroty 7,przełożyć do innego naczynia
wrzucić do"Blokada naczynia miksującego" połamaną czekoladę i miksować 3 sekundy /obr 7
dodać mleko nałożyć miarkę i podgrzewać 2,5 min/60 stopni/obroty 2
wtawić do wody naczynie na 2 minuty żeby troszkę przestygło.
dodać orzechy i śliwki i mieszać"Obroty wsteczne" 7sekund /obroty 3
masę wyłożyć na biszkopt
wszystkie składniki poza cukrem i masłem i margaryna zagotować w "Blokada naczynia miksującego" 7min /100 stopni/obroty 3
przełożyć bo innego naczynia i wystudzić
tłuszcz i cukier utrzeć w "Blokada naczynia miksującego" 3 min/obroty 4
założyć motylek do "Blokada naczynia miksującego" ustawić obroty 1-2 i stopniowo dodawać przez otwór budyń,następnie wyłożyć krem na masę śliwkowo-orzechową
wrzucić do "Blokada naczynia miksującego" połamaną czekoladę i zmiksować 3 sek./obroty 7
dodać pozostałe składniki i podgrzewać 1,30 min/60 stopni/obroty 2
przestudzić,następnie polać ciasto
biszkopt orzechowy
masa
krem
polewa
Porady
na dużą blachę lepiej zrobic podwójną porcje kremu.
biszkopt można napnczować(80 gram wrzącej wody + płaska łyżka cukru,)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
smakowicie wygląda, muszę zrobić
do sprobowania
ciasto przepyszne, smakowało wszystkim gościom
tak-schłodzony.najlepiej ciasto złożyć dzień wcześniej i wstawić do lodówki-lepiej się kroi
Moze to oczywiste ale dobrze jest dodac budyn schlodzony do masla utartego z cukrem. Wlasnie placek studzi się Wyglada smacznie
Przepyszne ciasto, palce lizać.
Nie mogłam przestać jeść, taakie pyszne (jadłam ciacho zrobione przez autorkę przepisu)
Super ciasto polecam