thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
0 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 15/09/13
zmieniono dnia: 30/08/17

Składniki

Ciasto

  • 200 g masła pokorojonego na kawałki, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 450 g mąki pszennej

Piana

  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 białek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Wszystkie składniki umieścić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , wyrabić 3min Ciasto"Ciasto"

    Ciasto odstawić do lodówki na 30 min.

     

  2. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  3. Przygotować dużą prostokątną balchę posmarowaną dowolnym tłuszczem.

    Po 30min rozwałkować ciasto, zostawić niewielką kulkę na kruszonkę ( na chwilę wrzucić do zamrażarki-będzie się świetnie tarkowało). Posypać ciasto delikatnie kaszą manną i ułożyć śliwki przekrojone na połówki lub inne ulubione owoce.

    Piana.

    Założyć motylek.Ubić pianę z białek ok. 3-4min  obr 4 stopniowo dodając cukier, następnie mąkę.

    Wylać pianę na śliwki, starkować kruszonkę na wierzch ciasta.

    Piec ok 30 min w 180 stopniach.

Porady

Można użyć wiśni, malin, porzeczek.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Śliwka na kruchym

Wydrukuj:

Komentarze