- TM 31
Składniki
Ciasto
- 200 gramów gorzkiej czekolady
- 200 gramów masła
- 250 gramów cukru pudru
- 3 jajka
- 110 gramów mąki pszennej
- 200 gramów malin świeżych lub mrożonych
Masę serową
- 500 gramów sera białego
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki cukru zrobionego w TM
- 150 gramów cukru pudru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Blaszkę wyłożyć papierem lub wysmarować masłem
W TM zmielić cukier na cukier puder 10 s/ obr.10 i odłożyć do innego naczynia.
W TM zmielić czekoladę 10 s/ obr.10 i przełożyć do innego naczynia.
Następnie przygotowujem ynajpierw masę serową gdyż ta czekoladowa szybko zastyga i twardnieje
Cukier i czekoladę mielimy na początku póki mamy suche naczynie.
W naczyniu umieszczamy ser, 150 g cukru pudru, 2 jajka i cukier waniliowy. Ucieramy 15 s/ obr. 4.
Przekładamy do miski
W TM umieszczamy zmieloną czakoladę i rozpuszczamy 3 min/ 80 stopni/ obr.2.
Dodajemy 200 g masła, 250 g cukru pudru i ucieramy 20 s/ obr.4
Następnie zakładamy motylek i ubijamy 30s/ obr. 3 wbiając po kolei 3 jajka oraz mąkę.
Do blaszki wykłądamy 1/3 masy czekoladowej i rozprowadzamy.
Następnie wykładamy masę serową.
Na wierzch wykładamy resztę masy czekoladowej. (masa ta jest dość ciężka i ciężko się ją wylewa, dlatego należy to zrobić ostrożnie)
Na wierzch ułożyć świerze lub maliny (jeżeli są mrożone należy je umieścić w koszyczku i rozmrozić aby odsączyć od soku)
Piec 1 godzinę w temp. 170 stopni
Przygotowanie cukru pudru i czekolady
Przygotowanie masy serowej
Przygotowanie masy czekoladowej
Ułożenie warstw w blaszce
Porady
Można dodać więcej malin.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Sernik i brownie to bardzo ciekawe połączenie, którego trochę się bałam, ale... właśnie rodzinka zjadła całą blachę tego deseru. Co prawda, jest przy nim trochę roboty, ale smak naprawdę godny polecenia. Radziłabym jednak robić go w mniejszej blaszce niż takiej zwykłej dużej, bo ciasto wychodzi bardzo niskie. No i ja dodałam dużo mniej cukru.
beacia3: Ciasto powinno być wilgotne lekko gliniaste bo to brownie czekoladowe. Więc wyszło Ci ok!
Czy on ma wyjsc taki wilgotny? Az mialam wrazenie, ze sie nie dopiekl. Dalam zamrozone maliny i ich nie rozmrazalam, bo zawsze tak wlasnie robie ciasto. Wydawalo mi sie dziwne, iz trzeba je troszke rozmrozic, wg mnie to wlasnie wtedy zacznie sie dopiero puszczanie soku.
Właśnie upiekłam i wszystko wyszło idealne . Byłam trochę zdziwiona, że malinki mi się trochę przypiekły. Ale to chyba dlatego, ze mój piekarnik nie ma funkcji góra dół, a jak jest to z termoobiegiem.
Pyszniutkie ciasto!
Właśnie się piecze. Zrobiłam z mrożonych malin i jagód.
Robie go właśnie!!! dam znać jak wyszedł
Sorki, Ślepudra jestem. dopiero zauważyłam słowo ser.
Tak się zastanawiam kiedy dodaje się ser, bo nie mogę doczytać. Chcę upiec to ciasto i zaryzykuje dodając do utartej masy. Mam nadzieję, że wyjdzie.
PRZEPYSZNE
Ciasto robiłam dwa razy. Za pierwszym razem zrobiłam zgodnie z podanym przepisem, za drugim wprowadziałam następujące modyfikacje: 1. zmniejszyłam ilość cukru: do masy serowej 100g, do ciasta 180-200g 2. do cista dodałam 1 łyżeczkę sody. 3. wykorzystałam mrożone maliny i jagody, trochę je rozmroziłam i obroczyłam w bułce tartej.
Wg mnie i mojej rodziny ciasto było lepsze za drugim razem, ale i pierwotna wersja jest super (tylko dla mnie trochę za dużo cukru)
Are you sure to delete this comment ?