![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/nvsvqlq1-44010-896312-cfcd2-g31s5690/2f285da8-2e72-4d3f-81e6-cc26d3ea4ca5/main/sernik.jpg)
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
24 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 11/17/10
zmieniono dnia: 04/29/22
Składniki
- Ciasto
- 30 g cukru
- 1 jajko
- 120 g margaryny
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Nadzienie
- 5 jajek
- 1000 g twarogu
- 600 g mleka
- 350 g cukru
- 120 g oleju słonecznikowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1 szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciasto
Nagrzać piekarnik do temp. 180°C. - Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 50 s/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na prostokąt, włożyć do prostokątnej formy wysmarowanej masłem (około 40 x 24 x 6 cm).
Nadzienie - Rozbić jajka i oddzielić białka od żółtek, do naczynia miksującego włożyć żółtka, twaróg, dodać mleko, 250 g cukru, olej słonecznikowy, budyń waniliowy, wymieszać 1min 30s/obr.6. Masę rozprowadzić równomiernie na cieście i piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 50 minut. Dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wsypać 100 g cukru, zemleć 10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, wsypać cukier puder i sól, ubić 5min/obr.3. Po 50 minutach wyjąć ciasto z piekarnika (nadzienie wydaje się nadal płynne), dokładnie rozprowadzić pianę z białek na wierzchu ciasta i piec w piekarniku w temp. 180°C kolejne 10 minut. Pozostawić w formie na kilka godzin do ostygnięcia.
- Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
sandrunia248:jak długo Pani piecze?
Mi nie wyszedł jest jak budyń właśnie i cały opadł .. nie wiem co robię źle
Wyszedł wizualnie pięlny- tip: do piany dodać łyżkę kartoflanki. Będzie ładniej sterczała. Ja muszę piec dłużej-konsystencja zbyt budyniowa
Dzieńdoberek![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Sernik przepyszny, mega delikatny, na słodkość akurat. Od siebie dodałam tylko brzoskwinie z puszki pokrojone w drobną kostkę. Przepis warty polecenia
Dobry, choć brakuje mu charakteru. Może spróbuję następnym razem z innym serem - tu użyłam sera twarogowego z kostki 4% tłuszczu. I dałabym ciut więcej cukru do spodu
michalkoczur5:
Oczywiście 🙂
Wszystkie przepisy z przepisowni można wykonać w TM 5.
Czy ten przepis nadaję się do zrobienia w TM5?
_Karolla89_:
Ulubiony serniczek
Pyszny, na pewno warty powtórzenia 👍🥧
sernik przepyszny. ja na polowe sernika dodalam jeszcze maliny. jedynie piana z bialek wyszla mi slabo ubita ale senik rewelacja
napewno jeszcze nie raz go powtorze
Are you sure to delete this comment ?