thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Sernik ze śliwkami i kruszonką - CIASTO

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny, np.: Kasi
  • 1 porcje jajka, samo żółtko
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki mąki pszennej

Masa serowa

  • 1000 g twarogu, ja użyłam takiego z wiaderka
  • 100 g margaryny, np.: Kasi
  • 200 g cukru
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 4 porcje jajka, całe
  • 30 g cukru waniliowego
  • 400 g śliwek, najlepiej węgierek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTO
  1. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem.

    2. Piekarnik rozgrzać do 200 st.

    3. Do naczynia wrzuć wszystkie składniki 200g mąki pszennej, posiekaną margarynę, żółtko, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę.Wymieszać 30s obroty 3. Powinna mieć konsystencję lepkiej kruszonki.

    4. 3/4 masy przesypać do tortownicy, rozprowadzić i lekko ugnieść łyżką. Wstawić donagrzanego piekarnika na 15-17 minut.

    5. Do reszty kruszonki dodać 1,5 łyżki mąki.Wymieszać 10s obroty 3. Przełożyć do innego naczynia i wstawić kruszonkę do lodówki.

    .
  2. MASA SEROWA
  3. 1. Miękką margarynę najlepiej Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym - ustawić na 3 minuty obroty 3. Nie zakładamy miarki na pokrywę naczynia. Co 1 minutę zatrzymać i zgarnąć kopystką masę na dno naczynia.

    2. Po upływie 3 minut dodajemy całe jajka kolejno co 2 minuty. Cały czas mieszając obroty 3. Po dodaniu ostatniego jajka odczekać 1 minutę.

    3. Do masy dodaj ser i mąke ziemniaczaną. Wymieszaj 1 minuta obroty 4.

    4. Masę serową wyłóż na podpieczony spód (może byc ciepły).

    5. Śliwki umyj, przekrój na pół usuwając pestki. Ułóż śliwki na wierzchu sernika skórką do dołu.

    6. Na wierzch posyp resztą ciasta z lodówki.

    7. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 190 st. ipiecz 25 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 st i piecz około 40 minut. Na koniec ustaw grzanie od dołu i piecz 10 minut.

    SMACZNEGO

Porady

Czas pieczenia dostosować do swojego piekarnika - można wydłużyć o 5-10minut.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik ze śliwkami i kruszonką

Wydrukuj:

Komentarze