- TM 31
Składniki
Składniki na spód
- 340 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
- 120 g masła
Składniki na masę serową
- 2 łyżki ekstraktu z wanilli
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 280 g cukru
- 6 łyżek soku z cytryny
- 4 jajka
- 250 g śmietany kremówki 36%
- 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego
- 600 g truskawek (lub inne owoce sezonowe), (mogą być mrożone - wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Założyć motylek. Wszystkie skłądniki na masę serową (oprócz truskawek) umieścić w "Blokada naczynia miksującego" . Zmiksować 2 min/obr.3. Nie miksować dłużej by nie napowietrzyć masy bo sernik opadnie.
Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód. Truskawki (jeśli jest taka możliwość) pokroić na połówki, poukładać na górze masy, wciskając je lekko w sernik, by lekko ponad niego wystawały. Piec w temp. 150 stopni przez 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez 12 h. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Ciastka i masło umieścić w naczyniu - zmiksować 1 min/obr. 10. Powstanie masa o konsystencji wilgotnego piasku. Masę ciasteczkową wyłożyć na blachę, wyrównać. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Wykonanie masy serowej
Wykonanie spodu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jaki rozmiar blachy?
"Mieszanie"
Przepyszny!
Ten sernik jest najlepszy na świecie. Sernik rosa dobry ale ten najlepszy!! Zrobilam z borówkami.
Bardzo dziękuję za ten przepis!
Masło jest do ciastek - by zrobić spód a nie na wysmarowanie blachy.
Piekarnik nie grzeje mi dolu a blache mam okragla 24cm. Ile go piec? bo cos nie wychodzi
co z tym masłem na spód 120g? nie za duzo do posmarowania?
Serniczek nie tak lekki i puszysty jak np. rosa, ale smaczny Polecam z wiśniami, które przełamują jego słodycz
Mi wyszed taki bardzo zbity, w smaku dobry ale Dosc twardy, czemu ?
Na jaką to blache ??
Ten sernik jest obłędny!!! Robiłam z truskawkami, z malinami, z jagodami, z borówkami! W każdej wersji pycha!!!
joaren
Are you sure to delete this comment ?