thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
9h 0min
Czas całkowity
10h 30min
porcja/porcje/porcji
200 g
Poziom
Średni

Składniki

spód

  • 200 g herbatników
  • 70 g masła

masa

  • 750 g serka twarogowego w wiaderku Delfiko, ze wzg na wysoką ilość tłuszczu
  • 250 g ser mascarpone
  • 5 jajek
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 100 g śmietanki 30%

góra solony karmel i słonecznik

  • 250 g cukru trzcinowego
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 łyżeczki soku z cytryny
  • 30 g masła zimnego
  • 1 łyżeczek soli, drobnej
  • 150-200 g ziaren słonecznika, uprażyć na patelni

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    spód
  1. Rozgrzać piekarnik do 170°C. Tortownicę 26 cm lub inne naczynie np do tarty wyłożyć odpowiednio papierem do pieczenia

    Do czystego naczynia miksującego włożyć hebatniki, rozdrobnić 10 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia.
    Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać 4 min/70°C/obr. 1.
    Dodać rozdrobnione wczesniej herbatniki i nastawić 15 s/obr. 3. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy/naczynia i rozprowadzić po całej powierzchni dna i pouciskać. Umyć naczynie.
  2. masa i góra
  3. Do naczynia miksującego dać serek twarogowy, serek mascarpone i jajka, cukier iśietnkę wymieszać 40 s/obr. 5. Masę serową wolno przelać na spód.
    Piec 20 min (170°C), po zmniejszyć temp. do 120°C i piec 70 min (120°C). Zostawić do ostudzenia na min. 2 godz.
    W czasie kiedy piecze się senik przygotować solony karmel. Ja odpalam przepis na solony sos karmelowy z przepisu lody z solonym karmelem bo nie ma trybu na karmelizowanie.
    Słonecznik prażę na pateli aż lekko zbrązowieje i pachnie.
    Smarujemy upieczony sernik po tym jak wystygnie w piekarniku i wsdzamy na kilka godzin do lodówki bo na zimno jest najsmaczniejszy.
    Przyjemności! Dajcie znać jakie wrażenia tmrc_emoticons.-)

    Solony sos karmelowy

    następnie wstawić do lodówki do stężenia na 5-8 godzin.

Porady

solony karmel zrób z przepisu na lody z solonym karmelem

możesz zrobić też w wersji mini serniczki w mniejszych formach lub muffinkach

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik z solonym karmelem i prażonym słonecznikiem

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY