- TM 31
Składniki
Masa serowa
- 0,5 litra mleka
- 170 gramów oleju
- 220 gramów cukru
- 4 żółtka
- 4 jajka
- 1000 gramów sera białego półtłustego, ewentualnie można zastąpić serem z wiaderka
- 2 budynie waniliowe
Spód ciasta
- 1 szczypty soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 120 gramów masła
- 120 gramów cukru
- 160-170 gramów mąki
Piana na wierzch
- 4 białka
- 110 gramów cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Ben - płaska forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, jajko, mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić 1 min/"Ciasto" Wyłożyć nim dno przygotowanej formy. Podpiec ok 10 minut w 180st. C
Do naczynia miksującego włożyć twaróg, jajka, żółtka, cukier, budynie, wlać mleko i olej, zmiksować 3 min/obr. 6.Powstałą masę wylać na podpieczone ciasto, piec 50 min (180°C).
Masa jest dość rzadka, ale po upieczeniu będzie delikatna i puszysta.
Dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące (nie może być tłuste ani mokre). Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać1 min 30 s/obr. 3, następnie ubijać 1 min 30 s/obr. 3, jednocześnie przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo cukier.
Szybko i sprawnie, żeby sernik bardzo nie opadł. Wyjąć ciasto z piekarnika (po 50 min) pianę wyłożyć na ciasto, piec kolejne 10 minut (180°C). Piana nie może się smiec w innym wypadku rosa nie wyjdzie. Tu należy kontrolować pianę, bo z własnego doświadczenia wiem, że piekarnik piekarnikowi nie równy, kilka minut za dużo i może nie być rosy. Chociaż mi zawsze jakaś tam wyszła, tylko raz mniej raz więcej - zależy od piekarnika.
Spód ciasta
Masa serowa
Piana na wierzch
Porady
Nie pozostało już nic tylko czekać na pierwsze krople rosy, które będą pojawiać się stopniowo, kiedy sernik będzie się ochładzał.
Nigdy nie przepadałam za sernikami, za to moi chłopcy go uwielbiają, więc piekłam raz taki raz taki, aż w końcu trafiłąm w sklepie na sernik z rosą i mi posmakował. Szukałam przepisu w internecie i znalazłam, przerobiłąm na thermomix. Sernik jest rewelacyjny lepszy niż w cukierni. Co roku mamy sernik, a od roku sernik jem również ja, teraz obowiązkowo musi być sernik z rosą i myślę, że posotanie naszą tradycją na święta Bożego Narodzenia jak również święta Wielkanocne
Przepis pochodzi z tej strony //www.pieczarkamysia.pl/sernik-z-rosa/ zmodyfikowała go dla potrzeb thermomixu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rewelacja ten serniczek
jstudnicka: i jak wyszedl serni z samymi całymi jajami? tylko na przyszlosc lepiej uzyc tak jak jest w rzepisie wtedy nie zostana nam zoltka z pianki
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Eli87: najlepsza blaszka prostokatna taka ok 25x40 lub 28x34 cos koło tego
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Bat: bardzo mi miło, super, że sernik sie udało no i wnuki zadowolone
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Berta144: naley odrazu wyciagnac sernik z piekarnika, bo w innym wypadku rosa moze się nie udac pozdrawiam serdecznie
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
wiesieq: dziekuje tez nam bardzo smakuje pomimo, że nigdy nie byłam sernikowa
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Najlepszy sernik jaki jakdłem w życiu - a jestem pod względem serników baaardzo wymagający.
Malwina693: na blaszke okragla 24 cm zrobiłabym z połowy porcji. Niestety na cała może być za mała blacha. Ale nie próbowałam robić, sadze tak po wyliczonej pojemności. Ja użyłam blachy ok 25x35-36 jakoś tak.
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
jstudnicka: jasne, ze wyjdzie - ja tez się ostatnio zakręciłam i tak zrobiłam/ tylko nie mamy białek na beze lub należy użyć dodatkowych jajek (żółtka na jajecznice 😝)
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Berta144:
Witam, wyjmujemy z piekarnika, bo beza moze sie spalic i rosa nie wyjdzie. Ja tak robię, acha, jak juz pieczesz z bezą, to patrz, żeby nie upiekla sie za mocno, bo.. 😁 rosa nie wyjdzie. Powodzenia
Are you sure to delete this comment ?