![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/bj0jypp4-95119-754681-cfcd2-app3c4xn/ece65c33-cb7d-4c69-9316-53ac526c9894/main/sernik-z-puszysta-masa-baaardzo-czekoladowa.jpg)
Składniki
Masa serowa
- 500 g sera białego
- 250 g serka mascarpone
- 2 białka jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru, opcjonalnie gdy ktoś lubi słodkie wypieki
Masa śmietanowa
- 200 g śmietany 18%, kwaśnej
- 30 g cukru
Mus czekoladowy
- 100 ml śmietany 30%
- 100 g cukru
- 2 jajka, + 2 żółtka z masy serowej
- 50 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki kakao
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
włączyc piekarnik na 180 stopni
wszystkie składniki z masy serowej mieszamy około 1 minutę obr.6 przy pomocy kopystki pilnując, żeby składniki dobrze się wymieszały i nie zostały na brzegach
masę wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy 30-35 minut aż masa będzie zastygnięta
w mięczyczasie mieszamy wszystkie składniki z masy śmietanowej czas1 minuta obr. 3 i wylewamy na upieczoną masę serową i pieczemy jeszcze 10 minut
studzimy
30g cukru, śmietanę, wszystkie żółtka (4 sztuki) mieszamy temp. 70 stopni obr. 4 czas 1min. 30 sek.
masa powinna zgęstniec
dodajemy kakao, połamaną czekoladę i masło, mieszamy czas 1 min. 30 sek temp. 60stopni obr. 4
masa powinna uzyskac jednolitą konsystencję
osobno ubijamy na sztywno pozostałe 2 białka z 70 gramami cukru
na koniec delikatnie do białek dodajemy masę czekoladową i całośc wylewamy na wystudzone ciasto
Masa serowa i śmietanowa
Mus czekoladowy
Porady
po wylaniu musu czekoladowego ciasto wstawiamy do lodówki na 4 godziny,
ponoc ciasto zyskuje na walorach smakowych im dłużej jest w lodówce, ale my jeszcze tego nie sprawdziliśmy
smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Niestety, spodziewałam się lekkiego sernika z puszystym czekoladowym wierzchem, a ten sernik należy jednak do tych twardych
Poza tym czekoladową warstwę trudno nazwać musem - mi wyszła zwykła czekoladowa masa
Ogólnie byłam zawiedziona
Na jaką to jest brytfankę?
czekoladowa masa gęstnieje po dwóch dniach, ale kto by tam czekał
![Cooking 7 Cooking 7](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_7.gif)
Efcia
wczoraj zrobiliśmy,coś fantastycznego!
dodam tylko,że pierwsza masa na mus czekoladowy za nic nie chciała zgęstnieć,ale to nic nie szkodzi,zgęstniało po zmieszaniu wszystkiego
polecamy!!!
zrobiłem ..... no i stwierdzam, że sernik jest przepyszny!!!!!!!
to zależy od rodzaju foremki, ja w okrągłej wykładam dno papierem a potem obkrawam boki nożem
Efcia
mhmmm... wygląda pysznie, mam pytanie czy foremkę wykładac papierem czy może lepiej natłuścic?
motylka używam tylko do białek![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Efcia
Wygląda apetycznie,karnawał trwa więc zechcę wypróbować![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Wygląda apetycznie,karnawał trwa więc zechcę wypróbować![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?