Składniki
Masa serowa
- 500 g sera białego
- 250 g serka mascarpone
- 2 białka jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru, opcjonalnie gdy ktoś lubi słodkie wypieki
Masa śmietanowa
- 200 g śmietany 18%, kwaśnej
- 30 g cukru
Mus czekoladowy
- 100 ml śmietany 30%
- 100 g cukru
- 2 jajka, + 2 żółtka z masy serowej
- 50 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki kakao
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
włączyc piekarnik na 180 stopni
wszystkie składniki z masy serowej mieszamy około 1 minutę obr.6 przy pomocy kopystki pilnując, żeby składniki dobrze się wymieszały i nie zostały na brzegach
masę wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy 30-35 minut aż masa będzie zastygnięta
w mięczyczasie mieszamy wszystkie składniki z masy śmietanowej czas1 minuta obr. 3 i wylewamy na upieczoną masę serową i pieczemy jeszcze 10 minut
studzimy
30g cukru, śmietanę, wszystkie żółtka (4 sztuki) mieszamy temp. 70 stopni obr. 4 czas 1min. 30 sek.
masa powinna zgęstniec
dodajemy kakao, połamaną czekoladę i masło, mieszamy czas 1 min. 30 sek temp. 60stopni obr. 4
masa powinna uzyskac jednolitą konsystencję
osobno ubijamy na sztywno pozostałe 2 białka z 70 gramami cukru
na koniec delikatnie do białek dodajemy masę czekoladową i całośc wylewamy na wystudzone ciasto
Masa serowa i śmietanowa
Mus czekoladowy
Porady
po wylaniu musu czekoladowego ciasto wstawiamy do lodówki na 4 godziny,
ponoc ciasto zyskuje na walorach smakowych im dłużej jest w lodówce, ale my jeszcze tego nie sprawdziliśmy
smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Niestety, spodziewałam się lekkiego sernika z puszystym czekoladowym wierzchem, a ten sernik należy jednak do tych twardych Poza tym czekoladową warstwę trudno nazwać musem - mi wyszła zwykła czekoladowa masa Ogólnie byłam zawiedziona
Na jaką to jest brytfankę?
czekoladowa masa gęstnieje po dwóch dniach, ale kto by tam czekał
Efcia
wczoraj zrobiliśmy,coś fantastycznego! dodam tylko,że pierwsza masa na mus czekoladowy za nic nie chciała zgęstnieć,ale to nic nie szkodzi,zgęstniało po zmieszaniu wszystkiego polecamy!!!
zrobiłem ..... no i stwierdzam, że sernik jest przepyszny!!!!!!!
to zależy od rodzaju foremki, ja w okrągłej wykładam dno papierem a potem obkrawam boki nożem
Efcia
mhmmm... wygląda pysznie, mam pytanie czy foremkę wykładac papierem czy może lepiej natłuścic?
motylka używam tylko do białek
Efcia
Wygląda apetycznie,karnawał trwa więc zechcę wypróbować
Wygląda apetycznie,karnawał trwa więc zechcę wypróbować