thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
2h 10min
porcja/porcje/porcji
16 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Mus malinowy

  • 150 g malin/ lub konfitura malinowa
  • 2 łyżki cukru

Masa serowa

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • 60 g śmitanki kremówki 30% lub 36%
  • 5 jajek
  • 270 g cukru
  • 50 g mąki przennej
  • 500 g sera mascarpone
  • 500 g tłustegp sera twarogowego

Brownie - czekoladowy spód

  • 40 g mąki
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 65 g ciemnej czekolady (70 % kakao)
  • 65 g Miękkiego masła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Czekoladowy spód
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę połamaną w kostki, rozdrobnić 10s/obr. 7, przy pomocy kopystki zgarnąć czekonadę ze ścianek


    2. Dodać masło, roztopić 3 min/50'C/ obr. 2


    3. Dodać cukier, jajko - wymieszać 20s/obr. 4


    4. Dodać mąkę - wymieszać 15s/obr. 4


    Piec przez 6 minut (na wierzchu ma pojawić się skorupka), wyjąć z piekarnika. W międzyczasie zacząć przygotowywać masę serową.

  2. Mus malinowy
  3. Maliny zmiksować z cukrem 6s./obr. 5, przetrzeć przez sito z drobnymi oczkami. Poza sezonem można wykorzystać konfiturę z malin.


    Piekarnik nagrzać do 175'C. Tortownicę o śr.25cm smarujemy masłem (jezli nie jesteśmy pewni czy jest szczelna na spód kładziemy papier do pieczenia, a na zewnątrz owijamy folią aluminiową).

  4. Masa serowa
  5. 1. Do naczynia włożyć ser twarogowy, mascarpone i mąkę - ucierać 3 min/obr. 4


    2. Dodać cukier, jajka - wymieszać do uzyskania gładkiej masy na niskich obrotach. Na koniec dolać śmietankę. Wymieszać 1 min/ obr. 3


     


    Masę wylać na czekoladowy spód. Na wierzch łyżeczką wykładać mus malinowy (nie zanużać w masie serowej), następnie wykałaczką "rysować" wzorki.


    Tortownicę z sernikiem wstawić do większej formy do pieczenia, do której wlewamy wrzącą wodę. Całość wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w 175'C . Następnie zmniejszyć temperaturę do 120'C i piec jeszcze przez 90 minut. Sernik należy studzić stopniowo: przez pierwsze 15 minut po wyłączeniu piekarnika pozostawić w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić, następnie wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 8 godzin.

Porady

Sernik pieczemy w "kąpieli wodnej", żeby nie popękał i pozostał idealne gładki.










Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik z musem malinowym

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: