- TM 31
Składniki
Mus malinowy
- 150 g malin/ lub konfitura malinowa
- 2 łyżki cukru
Masa serowa
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
- 60 g śmitanki kremówki 30% lub 36%
- 5 jajek
- 270 g cukru
- 50 g mąki przennej
- 500 g sera mascarpone
- 500 g tłustegp sera twarogowego
Brownie - czekoladowy spód
- 40 g mąki
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 65 g ciemnej czekolady (70 % kakao)
- 65 g Miękkiego masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę połamaną w kostki, rozdrobnić 10s/obr. 7, przy pomocy kopystki zgarnąć czekonadę ze ścianek
2. Dodać masło, roztopić 3 min/50'C/ obr. 2
3. Dodać cukier, jajko - wymieszać 20s/obr. 4
4. Dodać mąkę - wymieszać 15s/obr. 4
Piec przez 6 minut (na wierzchu ma pojawić się skorupka), wyjąć z piekarnika. W międzyczasie zacząć przygotowywać masę serową.
Maliny zmiksować z cukrem 6s./obr. 5, przetrzeć przez sito z drobnymi oczkami. Poza sezonem można wykorzystać konfiturę z malin.
Piekarnik nagrzać do 175'C. Tortownicę o śr.25cm smarujemy masłem (jezli nie jesteśmy pewni czy jest szczelna na spód kładziemy papier do pieczenia, a na zewnątrz owijamy folią aluminiową).
1. Do naczynia włożyć ser twarogowy, mascarpone i mąkę - ucierać 3 min/obr. 4
2. Dodać cukier, jajka - wymieszać do uzyskania gładkiej masy na niskich obrotach. Na koniec dolać śmietankę. Wymieszać 1 min/ obr. 3
Masę wylać na czekoladowy spód. Na wierzch łyżeczką wykładać mus malinowy (nie zanużać w masie serowej), następnie wykałaczką "rysować" wzorki.
Tortownicę z sernikiem wstawić do większej formy do pieczenia, do której wlewamy wrzącą wodę. Całość wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w 175'C . Następnie zmniejszyć temperaturę do 120'C i piec jeszcze przez 90 minut. Sernik należy studzić stopniowo: przez pierwsze 15 minut po wyłączeniu piekarnika pozostawić w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić, następnie wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 8 godzin.
Czekoladowy spód
Mus malinowy
Masa serowa
Porady
Sernik pieczemy w "kąpieli wodnej", żeby nie popękał i pozostał idealne gładki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
justyskaaa: spód bez kąpieli wodnej.
Faktycznie, w opisie przygotowania nie dodałam ekstraktu z wanilii. Teraz nie moge edytować, wiec pamiętajcie o ekstrakcie co do spodu to u mnie wystarczylo 6 min, ale zwróćcie uwagę na skorupkę, ktora ma sie pojawić
Robiłam ten sernik kilkukrotnie z przepisu na kwestiasmaku.pl, jeszcze przed zakupem TM. Bardzo nam samkował, ale ze wzgledu na to, że jednak był czasochłonny - niezbyt często gościł na naszym stole. Brdzo dziękuję za ten przepis na TM
P.S. czekoladowy spód zawsze piekę 8 minut
Sernik fajny w konsystencji . Nie przypiekl sie i nie wysuszyl. Niestety spod czekoladowy sie nie upiekl. 6 min to za krotko. Czy spod tez ma sie piec w kapieli wodnej? W jakie j temperaturze?
Przebój ostatniej rodzinnej imprezy. Ciasto przepyszne,choć trochę z nim zachodu podczas pieczenia no i to czekanie...
gosiek997:
piekarnik góra dól. Pod blachą ustawiamy miseczkę z wodą. Sernik nie wyschnie
pytanie czy piekarnik góra-dół czy termoobieg?
Wspaniały!
Wyszedł idealny, dzięki!
Rewelacja!
Przebój Wielkanocy! Wspaniały smak, piękny wygląd i nietrudny w wykonaniu.
Dziękuję za przepis.
Are you sure to delete this comment ?