- TM 31
Składniki
ciasto
- 300 g mąki pszennej, (2 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 110 g margaryny lub masła, zimna (1/2 kostki)
- 110 g cukru, (1/2 szklanki)
- 2 żółtka
- 2-3 jabłka, twarde
masę serową
- 1000 g sera białego
- 250 g margaryny lub masła, miękka
- 3 jajka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego, proszek
- 1 opakowania cukru wanilinowego
- 50 g cukru pudru, (lub zmielić 50g zwykłego cukru)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Jeśli nie posiadasz cukru pudru do masy serowej należy zmielić zwykły cukier.
2. Suche składniki na ciasto wsypać do naczynia i wymieszać 6 s/ obr. 4-5
3. Dodać margarynę i żółtka wymieszać kruche ciasto 30 -40 s/ obr 6
4. Wyłożyć do niski lub na talerz i schłodzić w lodówce pół godz.
5. Schłodzonym 3/4 częścią ciasta wyłożyć spód blaszki.
1. 1. Do naczynia włożyć margarynę, jajka, ser i resztę składników wymieszać 30 – 40 s/ Obr 5-6
2. 2. Masę przełożyć na wyłożoną ciastem blaszkę.
3. Do naczynia wrzucić obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, posiekać 4s/ obr 4.
4. Jabłka położyc na masę serową i lekko docisnąć. Na jabłka pokruszyć resztę ciasta (zrobic tzw. kruszonkę).
5. Wstawić do piekarnika i piec 60 - 70 min (najlepiej bez termoobiegu).
ciasta
masy serowej
Porady
ps. można użyć inny owoców,
a temperatury pieczenia nie podaję celowo, ponieważ każdy piekarnik jest inny i każdy użytkownik zna swój sprzęt najlepiej i wie w jakie temperaturze placek się upiecze, a w której się przypali )
a co do cukru, może faktycznie jest zbyt mało w masie serowej, ale nie przesadzajmy z jego dodawaniem ponieważ ciasto jest dość słodkie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
serniczek został upieczony jest lekki , bardzo smaczny , ja nie dodawałam więcej cukru i goscie chwalili /U mnie w zagościł na zawsze
Witam
dzis robiłam wersję tego sernika z jagodami, macie rację przyznaję że trzeba do masy serowej trochę wiecej cukru, jest słodszy, a co do temeratury piekarnika, ja piekę w 175 stopniach, bez termoobiegu, ale każdy piekarnik jest inny pozdrawiam
Faktycznie mozna dodac wiecej cukru gdyz wychodzi malo slodka masa.
W jakiej temperaturze zalecane jest pieczenie owego ciasta.? Ja nastawiam piekarnik na 180 C
dodalam wiecej cukru do masy serowej, 50 g to calkiem mali. ja dalam 110 g i jest niskoslodki. po za tym bomba!!!!!!