thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

ciasto

  • 300 g mąki pszennej, (2 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 g margaryny lub masła, zimna (1/2 kostki)
  • 110 g cukru, (1/2 szklanki)
  • 2 żółtka
  • 2-3 jabłka, twarde

masę serową

  • 1000 g sera białego
  • 250 g margaryny lub masła, miękka
  • 3 jajka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego, proszek
  • 1 opakowania cukru wanilinowego
  • 50 g cukru pudru, (lub zmielić 50g zwykłego cukru)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasta
  1. 1. Jeśli nie posiadasz cukru pudru do masy serowej należy zmielić zwykły cukier.

    2. Suche składniki na ciasto wsypać do naczynia i wymieszać 6 s/ obr. 4-5

    3. Dodać  margarynę i żółtka wymieszać kruche ciasto 30 -40 s/ obr 6

    4. Wyłożyć do niski lub na talerz i schłodzić w lodówce pół godz.

    5. Schłodzonym 3/4 częścią ciasta wyłożyć spód blaszki. 

     

  2. masy serowej
  3. 1.       1. Do naczynia włożyć margarynę, jajka, ser i resztę składników wymieszać 30 – 40 s/ Obr 5-6

    2.        2. Masę przełożyć na wyłożoną ciastem blaszkę.

    3. Do naczynia wrzucić obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, posiekać 4s/ obr 4.

    4. Jabłka położyc na masę serową i lekko docisnąć. Na jabłka pokruszyć resztę ciasta (zrobic tzw. kruszonkę).

    5. Wstawić do piekarnika i piec 60 - 70 min (najlepiej bez termoobiegu). 

     

Porady

ps. można użyć inny owoców,

a temperatury pieczenia nie podaję celowo, ponieważ każdy piekarnik jest inny i każdy użytkownik zna swój sprzęt najlepiej i wie w jakie temperaturze placek się upiecze, a w której się przypali tmrc_emoticons.;))

a co do cukru, może faktycznie jest zbyt mało w masie serowej, ale nie przesadzajmy z jego dodawaniem ponieważ ciasto jest dość słodkie.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik z jabłkiem

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 30, 2016 at 22:24

    serniczek został upieczony Smilejest lekki , bardzo smaczny , ja nie dodawałam więcej cukru i goscie chwalili /U mnie w zagościł na zawsze Smile

  • lipca 19, 2015 at 22:22

    Witam

    dzis robiłam wersję tego sernika z jagodami, macie rację przyznaję że trzeba do masy serowej trochę wiecej cukru, jest słodszy, a co do temeratury piekarnika, ja piekę w 175 stopniach, bez termoobiegu, ale każdy piekarnik jest inny pozdrawiam tmrc_emoticons.)

  • czerwca 27, 2012 at 18:44

    Faktycznie mozna dodac wiecej cukru gdyz wychodzi malo slodka masa.

    W jakiej temperaturze zalecane jest pieczenie owego ciasta.? Ja nastawiam piekarnik na 180 C

  • kwietnia 6, 2012 at 21:31
    5.0

    dodalam wiecej cukru do masy serowej, 50 g to calkiem mali. ja dalam 110 g i jest niskoslodki. po za tym bomba!!!!!!