thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
30 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Sernik na zimno straciatella w polewie lustrzanej

Ciasto

  • 750 g ser biały
  • 400 g śmietana 30%
  • 200 g Cukier puder
  • 2 łyżki Żelatyna
  • 15 Biszkopty
  • 15 Bezy małe
  • 100 g czekolada mleczna

Polewa lustrzana

  • 150 g cukier
  • 50 g woda
  • 65 g biała czekolada
  • 100 g śmietana 30%
  • 2 łyżeczki Żelatyna
  • Barwnik, Jeden kolor lub więcej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sernik na zimno
  1. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami. Można je nasączyć.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody i podgrzewamy ale nie gotujemy. Odstawiamy.
  3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlewamy śmietanę i ubijamy z cukrem pudrem 1-2min obr.4. Przekładamy do miski.
  4. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy ser w kawałkach i mielimy 3min. Obr.6
  5. Czekoladę kroimy na kawałki i dodajemy do ubitej śmietany. Dodajemy również bezy i zmielony ser. Delikatnie wszystko mieszamy.
  6. Masę wykładamy na tortownicę i wkładamy na 2h do zamrażalnika.
  7. Polewa lustrzana
  8. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić.
  9. Zagotować w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" cukier i wodę. 2min.obr.2. 100stopni. Dodać śmietanę. Ponownie zagotować. 1min.obr.2. 95 stopni
  10. Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Dodać czekoladę w kawałkach i żelatynę. Wymieszać 1min.30sek. Obr.2.
  11. Przelać przez sito aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i dodać barwnik, wymieszać. Zaczekać aż polewa będzie miała około 35 stopni i polać ciasto.

Porady

tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik na zimno straciatella w polewie lustrzanej bez pieczenia

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?