Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
30
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 05/05/17
zmieniono dnia: 13/07/17
Składniki
Sernik na zimno straciatella w polewie lustrzanej
Ciasto
- 750 g ser biały
- 400 g śmietana 30%
- 200 g Cukier puder
- 2 łyżki Żelatyna
- 15 Biszkopty
- 15 Bezy małe
- 100 g czekolada mleczna
Polewa lustrzana
- 150 g cukier
- 50 g woda
- 65 g biała czekolada
- 100 g śmietana 30%
- 2 łyżeczki Żelatyna
- Barwnik, Jeden kolor lub więcej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Dno tortownicy wykładamy biszkoptami. Można je nasączyć.
- Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody i podgrzewamy ale nie gotujemy. Odstawiamy.
- Do "Blokada naczynia miksującego" wlewamy śmietanę i ubijamy z cukrem pudrem 1-2min obr.4. Przekładamy do miski.
- Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucamy ser w kawałkach i mielimy 3min. Obr.6
- Czekoladę kroimy na kawałki i dodajemy do ubitej śmietany. Dodajemy również bezy i zmielony ser. Delikatnie wszystko mieszamy.
- Masę wykładamy na tortownicę i wkładamy na 2h do zamrażalnika.
- Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić.
- Zagotować w "Blokada naczynia miksującego" cukier i wodę. 2min.obr.2. 100stopni. Dodać śmietanę. Ponownie zagotować. 1min.obr.2. 95 stopni
- "Blokada naczynia miksującego" Dodać czekoladę w kawałkach i żelatynę. Wymieszać 1min.30sek. Obr.2.
- Przelać przez sito aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i dodać barwnik, wymieszać. Zaczekać aż polewa będzie miała około 35 stopni i polać ciasto.
Sernik na zimno
Polewa lustrzana
Porady
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
jest przepyszny
Are you sure to delete this comment ?