![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/0k676ct1-a96af-081754-cfcd2-rzwpyzp7/8865b201-e7d1-4881-ab06-350625d28354/main/sernik-malinowo-zurawinowy.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/0k676ct1-a96af-081754-cfcd2-rzwpyzp7/595f53ee-991c-466b-b39e-9827d3a3004c/main/sernik-malinowo-zurawinowy.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/0k676ct1-a96af-081754-cfcd2-rzwpyzp7/61ea0cd7-0cfe-444e-b069-492036b441f7/main/sernik-malinowo-zurawinowy.jpg)
Składniki
Spód
- 300 g ciasteczka owsiane z orzechami
- 30 g masło
masa serowa
- 500 twarogu sernikowego
- 250 serka mascarpone
- 1 budyń śmietankowy w proszku
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 50 g cukru
wierzch I wariant
- 200 g malin świeżych lub mrożonych
- 100 g żurawiny świeżej lub mrożonej
wierzch wariant II
- 250 g żurawiny świeżej lub mrożonej
- 100 g malin świeżych lub mrożonych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia włożyć ciasteczka owsiane pokruszone na mniejsze kawałki. Rozdrobnić 6 s/ obr. 5 - w razie potrzeby przedłużyć - do uzyskania "piasku".
Do "piasku" dodać roztopione masło i wymieszać 5s/obr. 5 - mokre drobinki.
Tortownicę o średnicy 24-27 cm wyłożyć spód papierem, wysypać z naczynia "mokry piasek" i docisnąć tworząc równy spód z masy ciasteczkowej. Włożyć do lodówki na 20-30 minut.
Do naczynia włożyć twróg, serek maskarpone, budyń śmietankowy, cukier i cukier waniliowy. Zmiksować na gładką masę 30s min/obr 5-6.
Następnie dodać jajko i miksować na jednolitą gładką maskę 30 sek/obr 5.
Spód wyjąć z lodówki. Masę wylać na schłodzony spód.Niemyjąc wcześniej naczynia (pozostałości po masie serowej), wrzucamy do środka:
I wariant:
100 g żurawiny - miksujemy na kremowo-owocową masę: 10 sek/obr. 8-9.
II wariant:
100 malin - miksujemy na kremowo-owocową masę: 10 sek/obr. 8-9.
Otrzymaną masę nakładamy łyżeczką na masę serową według fantazji - w różne wzoryI wariant:
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 30-40 minut do ścięcia się masy serowej.
Ostudzony sernik dekorujemy malinami.
II wariant:
Na wierzch układamy żurawinę.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 30-40 minut do ścięcia się masy serowej.
Spód
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
dodałam 10g cukru więcej i zrobilam je z borówka amerykańską. Łatwo się robi ale po ostygnieciu troszke opadł.
Ciasto jest niesamowite! Wychodzi wprost idealnie. Ja robiłam ze świeżymi mailinami i zniknęło ze stołu w 10 minut
Szczerze polecam
Are you sure to delete this comment ?