thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
2h 10min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Kruche ciasto

  • 260 g mąki krupczatki
  • 120 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki lodowatej wody

masa serowa

  • 600 g twarogu, może był tłusty lub półtłusty
  • 50 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g śmietany kremówki, tylko jeśli twaróg nie będzie wystarczająco mokry i tłusty
  • 3 duże jajka, waga masy jajecznej powinna być około 200g

do smarowania

  • 1 żółtko
  • 1 łyżki mleka

lukier

  • 10 g soku z cytryny
  • 30 g cukru pudru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    kruche ciasto
  1. Przygotować blaszkę ok 18x24 i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, masło, mąkę, żółtka i wodę. Wymieszać z pomocą kopystki 30 s/obr.5. Wyjąć ciasto z naczynia i uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na 15 min do zamrażalki. W tym czasie włączyć piekarnik do 180 st.C. Z zimnego ciasta odciąć 1/3 i włożyć do lodówki. Pozostałą część wyłożyć na dno blaszki (ja nie wałkuję tylko rozprowadzam palcami). Ponakłuwać ciasto widelcem i piec ok 15min aż się zarumieni. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i obniżyć temperaturę do 160 st.C.

    Masa serowa- wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego 60s/obr.4. Jeśli ktoś preferuje rodzynki to po zmiksowaniu masy można dodać i delikatnie wymieszać. Masę serową wylać na ciasto.

    Pozostały w lodówce kawałek ciasta wyjąć i rozwałkować na grubość okolo 3 milimetrów. Jeśli ktoś posiada karbowane radełko, może go użyć dla uzyskania ładniejszego efektu, można też zwykłym nożykiem rozwałkowane ciasto pokroić w paski o szerokości około 1 cm. Ułożyć paski na masie serowej ukośnie w kratę.

    Rozkłócić żółtko z mlekiem i używając pędzla, posmarować kratę z ciasta.

    Sernik piec bez termoobiegu (góra-dół) w 160stC przez 50-60min. Ważne jest aby nie stresować się wzrostem sernika- on prawie w ogole nie rośnie.

    Gdy sernik wystygnie przygotować lukier i posmarować wierzch ciasta.

Porady

Do masy serowej można dodać namoczone wcześniej rodzynki dla wzbogacenia smaku.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik krakowski

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?