Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
2h 10min
porcja/porcje/porcji
0
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 05/01/17
zmieniono dnia: 05/01/17
Składniki
Kruche ciasto
- 260 g mąki krupczatki
- 120 g masła
- 40 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki lodowatej wody
masa serowa
- 600 g twarogu, może był tłusty lub półtłusty
- 50 g masła
- 100 g cukru pudru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 60 g śmietany kremówki, tylko jeśli twaróg nie będzie wystarczająco mokry i tłusty
- 3 duże jajka, waga masy jajecznej powinna być około 200g
do smarowania
- 1 żółtko
- 1 łyżki mleka
lukier
- 10 g soku z cytryny
- 30 g cukru pudru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Przygotować blaszkę ok 18x24 i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, masło, mąkę, żółtka i wodę. Wymieszać z pomocą kopystki 30 s/obr.5. Wyjąć ciasto z naczynia i uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na 15 min do zamrażalki. W tym czasie włączyć piekarnik do 180 st.C. Z zimnego ciasta odciąć 1/3 i włożyć do lodówki. Pozostałą część wyłożyć na dno blaszki (ja nie wałkuję tylko rozprowadzam palcami). Ponakłuwać ciasto widelcem i piec ok 15min aż się zarumieni. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i obniżyć temperaturę do 160 st.C.
Masa serowa- wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego 60s/obr.4. Jeśli ktoś preferuje rodzynki to po zmiksowaniu masy można dodać i delikatnie wymieszać. Masę serową wylać na ciasto.
Pozostały w lodówce kawałek ciasta wyjąć i rozwałkować na grubość okolo 3 milimetrów. Jeśli ktoś posiada karbowane radełko, może go użyć dla uzyskania ładniejszego efektu, można też zwykłym nożykiem rozwałkowane ciasto pokroić w paski o szerokości około 1 cm. Ułożyć paski na masie serowej ukośnie w kratę.
Rozkłócić żółtko z mlekiem i używając pędzla, posmarować kratę z ciasta.
Sernik piec bez termoobiegu (góra-dół) w 160stC przez 50-60min. Ważne jest aby nie stresować się wzrostem sernika- on prawie w ogole nie rośnie.
Gdy sernik wystygnie przygotować lukier i posmarować wierzch ciasta.
kruche ciasto
Porady
Do masy serowej można dodać namoczone wcześniej rodzynki dla wzbogacenia smaku.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Smaczne, choć trochę zbyt twarde jak na sernik
Bardzo polecam!
Pyszne ciacho