Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
0
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
Spód
- 50 g masła
- 180 g herbatników kakaowych
- 1 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
Masa serowa
- 750 g Sera twarogu lub z wiaderka
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 0.2 litry śmietanki 30%
- 1 budyń śmietankowy
- 0.1 litra Likieru adwokat
- 100 g Czekolady smietankowo-kawowej
Bita śmietana
- 125 g serka mascarpone
- 125 g śmietanki 30%
- 1 łyżek cukru pudru
- kakao
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Masło rozpuścić 1min/50st/obr2.
Herbatniki poruszyć 15s/obr6.
Herbatniki dodać do masła i wymieszać łyżka, dodać 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. - Do "Blokada naczynia miksującego" dajemy ser miksuje my na gładka masę 20s/obr5. Dodajemy cukier i jajka i miksuje my 20s/obr5.
Zakładamy motylek. Dodajemy śmietankę i budyń smietankowy. Ubija my 15s/obr3.5
Na końcu dodajemy likier adwokat i miksujemy 15s/obr3.5
Czekoladę sięgamy niezbyt drobno i w misje mieszamy razem z masąserową.
Masę wlewamy na spód herbatnikowy. Pieczemy w kąpieli wodnej 1 godz w 180st.
Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku przez 1 godz. - Serek mascarpone i śmietankę miksujemy z cukrem pudrem. Zakładamy motylek 30s/oobr3.5
Śmietaną dekorujemy sernik i posypujemy kakaem.
Spód
Masa serowa
Bita śmietana
Porady
Śmietankę schłodzić
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Czy zamiast likieru mogę dodać amaretto?
Are you sure to delete this comment ?