Składniki
- 1 ulubiona galaretka
Masę jogurtową
- 20 g żelatyny w proszku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, lub cukier waniliowy
- 5 łyżek miodu
- 750 ml jogurtu naturalnego
- 250 g serka mascarpone
Spód
- 70 g masła
- 70 g orzechów włoskich
- 170 g herbatników maślanych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia włozyć pokruszone herbatniki i orzechy i zmiksować obr.poz.6-7 czas 20 sek. Nastepnie dodać roztopione masło i wymieszać obr.poz.3-4 czas 1--15 sek. Pomocna jest kopystka. Tak powstałą masę wyłozyć na okrągłą tortownicę i docisnąć.
Żelatynę zalać 4 łyzkami wody i odstawić na 10 minut. W tym czasie do naczynia włozyć wszystkie składniki na masę i wymieszać obr.poz.3-4 czas 1 minuta. Namoczoną żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki goracej wody a nastepnie wymieszać z masą, dodając ja po jednej łyżce - obr.poz.3 czas 20 sek.
Masę wylać na kruchy spód i wstawić do lodówki na 2 godziny. Nastepnie przygotować ulubioną galaretkę według przepisu na opakowaniu i zalać nią stężoną masę. Schłodzić.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszny! Lekki, nie za słodki, idealny na gorące lato
Blaszkę jakiej średnicy Pani użyła?
Super serniczek bardzo wszystkim smakował ale ciasto pod spód jednak chyba smaczniejszy byłby biszkopt .
Super sernik, nikt się nie zorientował, że zrobiony ze znikomej ilości sera Polecam
Bardzo dobry serniczek, ja dodałam czekoladowe herbatniki i chyba dzięki nim sernik smakował jeszcze lepiej.
Sernik jest super! Bomba! Baaardzo nam smakowal, do masy jogurtowej dodalam aromat cytrynowy a do spodu orzechy laskowe. Przepis dodalam do moich ulubionych!
Serniczek bardzo dobry, smakował wszystkim. Jest odpowiednio słodki i w smaku jak ze śmietanki. Nie dodawałam tylko orzechów do spodu. Polecam !!
Dzisiaj wykonałem taki serniczek i bardzo wszystkim smakował. Dzięki za przepis. następnym razem zrobię z orzechami laskowymi
Polecam przepis. dałam 220 gr ciastek bez orzechów i spód fajny. Moim zdaniem 5 łyżek miodu mało, dałam 7.Mysle, że jego główną zaletą jest to, że jest lekki,fajnie jak galaretka jest słodka a nie kwaskowa.
Serniczek przepyszny! Pozdrawiam Marzenko
Are you sure to delete this comment ?