Składniki
- 6 jajek
- 300 g cukru
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 30 g mąki krupczatki
- 1000 g tłustego twarogu
- 125 g margarny
- olejek migdałowy
- rodzynki, (opcjonalnie)
- kandyzowana skórka pomarańczowa, (opcjonalnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać jajka, dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać 2 min/obr. 3,5.
Dodać mąkę i wymieszać 15 s/ obr. 3,5.
Margarynę stopić w małym garnuszku.
Zdjąć motylek. Ser w kawałkach włożyć do naczynia miksującego, miksować stopniowo zwiększając obroty 50 s/ obr. 1 - 10.
Dodać olejek migdałowy i przestudzoną margarynę, wymieszać 20 s/ obr. 1 - 6.
Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać 6 s/ "Obroty wsteczne" / obr. 4,5.
Ciasto przelać do prodiża, w którym dno wyłożone zostało papierem do pieczenia (przyciętym na kształt dna), ewentualnie wysmarować margaryną. Piec ok. 1 h - 1,5 h, aż ciasto urośnie a jego wierzch będzie rumiany.
Ciasto:
Porady
Ciasto można ozdobić polewą.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Niestety z przykrością muszę stwierdzic,że ten przepis to totalna porażka. Nie polecam , zmarnowałam tylko dobre składniki.....Sernik nadaje się tylko do kosza. Szkoda, myślałam że to taki fajny przepis z dawnych czasów.....