Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
1h 55min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 06/02/17
zmieniono dnia: 17/03/18
Składniki
Spód ciasta
- 250 g herbatników kakaowych, z Biedronki
- 100 g masła
Masa serowa
- 800 g twarogu sernikowego
- 200 g sera mascarpone
- 180 g cukru pudru
- 5 jaj
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka wiórków kokosowych, + dodatkowa porcja do dekoracji
- 150 g likieru kokosowego, Malibu
Polewa
- 1 czekolada deserowa
- 70 g śmietana, 36% tłuszczu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wiórki kokosowe wsypać do miski i zalać 150g likieru kokosowego odstawić na 30 min.
- Herbatniki pokruszyć i wsypać do"Blokada naczynia miksującego" , dodać 100g roztopionego masła i zmiksować 20 s/obr.8. Całość wsypać na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Wyrównać i lekko ugnieść.
- Umyć naczynie"Blokada naczynia miksującego" , dodać twaróg sernikowy, mascarpone, cukier, jaja, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną.Miksować 3 min/obroty 6.Na 30s przed końcem dodać wcześniej namoczone wiórki kokosowe.
- Gotową masę serową przelać na spód z herbatników. Piec w kąpieli wodnej w 170°C, góra-dół przez 1godz.20 min.(na spodzie piekarnika położyć blachę do połowy wypełnioną wodą, a na środkowej umieścić blachę z sernikiem)lub zabezpieczona dobrze folią aluminiową blachę wstawić do blaszki z wodą na srodkowej półce
- Do naczynia"Blokada naczynia miksującego" włożyć połamaną czekoladę rozdrobnić 10s.obr.8.Zgarnąć kopystką ze ścianek, dodać śmietanę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia 2-3 min/70°C/obr.2. Gdy masa okaże się zbyt gęsta dodać jeszcze odrobinę śmietany. Wymieszać. Przygotowaną polewą polać wystudzony sernik. Udekorować wiórkami kokosowymi. Smacznego .
Porady
Ciasto można piec przykryte papierem do pieczenia, wierzch pozostanie wtedy biały. Masę serową można przygotować z samego sera twarogowego, wówczas zamiast 800g dajemy 1kg sera.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Smaczny serniczek, szybkie przygotowanie. z braku herbatników zrobiłam biszkoptowy spód ( 2 jajka, pół szklanki cukru, pół szklanki mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia i łyżka kakao) podpieklam 10 min dopiero wylałam ciasto. Super 👍