thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 11
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10 thumbnail image 11
Czas przygotowania
15h 0min
Czas całkowity
60h 0min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

SZARLOTKA sypana BEZ PSZENICY

  • 150 gramów płatków owsianych górskich, na mąkę
  • 50 gramów Stewii, zamiast cukru
  • 150 gramów Płatków jaglanych
  • 40 gramów wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • 1200 gramów jabłek, pokrojonych na ósemki
  • 200 gramów masła, może być zrobione w TM
  • cynamon, do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Piekarnik
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Mąka z płatków owsianych
  3. W Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" TM umieszczamy 150 gramów płatków owsianych górskich i mielimy na mąkę 30 sek/ obr.10.
  4. Mieszanka owsiana
  5. Do otrzymanej mąki dodajemy 50 gramów stewii, 150 gramów płatków jaglanych, 40 gramów wiórków kokosowych i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszać 5 sek / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr. 3
  6. Wysypujemy z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , otrzymaną mieszankę, ważymy (np. używając wagi w TM) i dzielimy na 3 równe części (u mnie ok 130 g jedna).
  7. Jabłka
  8. Pokrojone jabłka dzielimy na dwie części i wrzucamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i rozdrabniamy 2 sek/ obr. 6.
  9. Pieczenie
  10. Blaszkę (u mnie 34x20), smarujamy masłem.
  11. Wysypujemy jedną część mieszanki owsianej i równomiernie rozprowadzamy na blaszce.
  12. Równomiernie rozprowadzamy połowę porcji jabłek.
  13. Posypujemy cynamonem. Jeżeli ktoś chce słodszą szarlotkę to posypuje dodatkowo stewią.
  14. Wysypujemy drugą część mieszanki owsianej i równomiernie rozprowadzamy na jabłkach.
  15. Równomiernie rozprowadzamy drugą połowę porcji jabłek.
  16. Posypujemy cynamonem. Jeżeli ktoś chce słodszą szarlotkę to posypuje stewią.
  17. Wysypujemy trzecią część mieszanki owsianej i równomiernie rozprowadzamy na jabłkach.
  18. Całość przykrywamy cienkimi kawałkami masła. Dość dokładnie i gęsto, tak by nie zostały nam duże prześwity.
  19. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy na termoobiegu 180 stopni C ok. 45 min. Wierzch musi się zarumienić.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

SZARLOTKA sypana BEZ PSZENICY

Wydrukuj:

Komentarze