thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

krem

  • 300 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 płaskie łyżki kajmaku

dekoracja

  • 1 owoc granata

ciasto

  • 230 g oleju
  • 160 g mąki krupczatki
  • 140 g mąki tortowej
  • 3 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
  • 32 g cukru waniliowego
  • 450 g szpinaku rozmrożonego
  • 5 g sezamu do wysypania formy
  • 250 g cukru
  • 3 jaja duże

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do naczynia miksującego włożyć 3 jaja,250g cukru, 32g cukru waniliowego. Wymieszać - czas 15s, obr. 5

    Dodać 230g oleju i wymieszać - czas 10s, obr. 5

    Dodać 160g mąki krupczatki, 140g mąki tortowej, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ponownie wymieszać - czas 20s, obr. 5

    450g szpinaku rozmrożonego, mocno odcisnąć (na sicie). Dodać do naczynia miksującego i wymieszać  - czas 20s, obr.5

    Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej sezamem tortownicy o śr. 30cm lub formy o wym.24cm X 36cm.

    Piec 45 min w 180* C. 

     

     

  2. krem
  3. Do czystego naczynia założyć motylek, wlać  300g śmietany 30%  i ubijać  ok 30s, obr. 3. Należy sprawdzić stan ubicia śmietany, gdyż jest on zależny od rodzaju i schłodzenia śmietany jakiej użyjemy. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji wyjąć motylek.

    Do dużej miski włożyć 250g serka mascarpone i dokładnie rozetrzeć z 3 łyżkami kajmaku. Dodać 2 łyżki ubitej śmietany. Delikatnie połączyć z jej pozostałą częścią.

     

     

  4. Złożenie ciasta
  5. Z ostudzonego ciasta zciąć ok. 0,5cm wierzchu, rozkruszyć do miseczki. Odstawić.

    Na pozostałe ciasto wyłożyć krem śmietanowy, posypać rozkruszonym ciastem i ziarenkami granatu. Całość lekko docisnąć do kremu. Podawać schłodzone  min 1 godz.

Porady

Potrzebne naczynia i przybory:

Sito do odciśnięcia szpinaku,miska do wymieszania kremu śmietankowego, miseczka do odłożenia rozkruszonego ciasta, Tortownica śr. 30cm lub blaszka o wym 36cmx24cm.

 

Ciasto można dodatkowo udekorować marcepanowymi grzybkami lub listkami czekoladowymi. Zamiast granata można użyć czerwonych owoców sezonowych np. malin, czerwonych porzeczek itp.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Runo leśne

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?