- TM 5
Składniki
krem
- 300 g śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 płaskie łyżki kajmaku
dekoracja
- 1 owoc granata
ciasto
- 230 g oleju
- 160 g mąki krupczatki
- 140 g mąki tortowej
- 3 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
- 32 g cukru waniliowego
- 450 g szpinaku rozmrożonego
- 5 g sezamu do wysypania formy
- 250 g cukru
- 3 jaja duże
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć 3 jaja,250g cukru, 32g cukru waniliowego. Wymieszać - czas 15s, obr. 5
Dodać 230g oleju i wymieszać - czas 10s, obr. 5
Dodać 160g mąki krupczatki, 140g mąki tortowej, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ponownie wymieszać - czas 20s, obr. 5
450g szpinaku rozmrożonego, mocno odcisnąć (na sicie). Dodać do naczynia miksującego i wymieszać - czas 20s, obr.5
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej sezamem tortownicy o śr. 30cm lub formy o wym.24cm X 36cm.
Piec 45 min w 180* C.
Do czystego naczynia założyć motylek, wlać 300g śmietany 30% i ubijać ok 30s, obr. 3. Należy sprawdzić stan ubicia śmietany, gdyż jest on zależny od rodzaju i schłodzenia śmietany jakiej użyjemy. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji wyjąć motylek.
Do dużej miski włożyć 250g serka mascarpone i dokładnie rozetrzeć z 3 łyżkami kajmaku. Dodać 2 łyżki ubitej śmietany. Delikatnie połączyć z jej pozostałą częścią.
Z ostudzonego ciasta zciąć ok. 0,5cm wierzchu, rozkruszyć do miseczki. Odstawić.
Na pozostałe ciasto wyłożyć krem śmietanowy, posypać rozkruszonym ciastem i ziarenkami granatu. Całość lekko docisnąć do kremu. Podawać schłodzone min 1 godz.
Ciasto
krem
Złożenie ciasta
Porady
Potrzebne naczynia i przybory:
Sito do odciśnięcia szpinaku,miska do wymieszania kremu śmietankowego, miseczka do odłożenia rozkruszonego ciasta, Tortownica śr. 30cm lub blaszka o wym 36cmx24cm.
Ciasto można dodatkowo udekorować marcepanowymi grzybkami lub listkami czekoladowymi. Zamiast granata można użyć czerwonych owoców sezonowych np. malin, czerwonych porzeczek itp.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Polecam, robiłam ze świeżego szpinaku i dodatkowo przełożyłam ciasto w środku kremem. Wszystkim smakowało
PYCHOTA !!!
Koniecznie musze wyprobowac
pyszny goście pod wrażeniem przemycenia szpinaku w deserze
Ciasto przepyszne. Smakuje wyśmienicie a wygląda jeszcze lepiej. Polecam ☺️
Cisto nie tylko pięknie się prezentuje, ale jeszcze wyśminicie w smakuje...
Ciasto które zawsze robi wrazenie na gosciach
Super ciacho troszkę zmodyfikowałam przepis na same ciast o ale wyszło extra
Po prostu SUPER
Wyszło rewelacyjnie zarówno w smaku jak i w wyglądzie. Nie ma posmaku szpinaku. Robi furorę wśród znajomych.
Ciasto robi wrażenie głównie przez swój wygląd i tajemniczy, zielony składnik ale w smaku dla mnie bez szału. U mnie w rodzinie są tacy dla których jest super pycha ale też tacy którym średnio smakuje. I na pewno jeszcze nie raz je zrobię bo bardzo szybko się je robi