





Składniki
- 4 jajka
- Ciasto:
- 170 g cukru pudru, (3/4 szkl)
- 130 g mąki, (szklanka)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 100 ml wody
- 2 duże łyżki kakao
- Masa:
- 1.5 szkl mleka
- 90 g capuccino czekoladowego
- 2 opakowania Śnieżki
- 2 łyżki żelatyny, rozpuszczone w 80 ml gorącej wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wykonanie ciasta:
Wbić białka i ubijać motylkiem pozycja numer 4 około 2 min do czasu aż piana będzie sztywna,kolejno dodać cukier, i żółtka.Wsypać przesianą mąkę, kakao, cukier waniliowy, proszek do pieczenia wlać wodę i przy pomocy motylka wszytsko delikatnie wymieszac pozycja numer 1 okolo 2 min.Gotową masę wylać na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach mniej więcej 43x35 (standardowa blaszka z piekarnika). Piec w temperaturze 175 stopni około 15-18 minut.Po upieczeniu gorące ciasto położyć na ściereczce lnianej i ciasto zwinąć razem ze ściereczką w roladę i pozostawić do wystygnięcia.
Rada: ściereczkę można posypać kako albo cukrem pudrem, żeby ciasto nam się nie przykleiło.
Wykonanie masy:
Cappuccino rozpuścić w gorącym mleku i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie również odstawić do wystygnięcia ale nie dopuścić do zastygnięcia powinna być płynna. Bardzo zimne mleka z rozpuszczonym cappuccino wlewamy do termomixa wsypujemy 2 śnieżki i przy pomocy motylka pozycja 4 ubijamy stopniowo wlewając żelatyne, czas około 2.5 min. Czekamy chwilę aż masa zacznie gęstnieć.Ciasto delikatnie rozwinąć i posmarować na całości masą i zwinąć. Udekorować według upodobania i odstawić w chłodne miejsce na około 4 godziny.
Smacznego!!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rolada pierwsza liga. Jak zwinęłam w ścierkę to trudno było ciasto ułożyć do posmarowania, ale poradziłam sobie. Super ciasto.
Joanna Tyburek
Polecam!!! smakuje tak jak wygląda jest bardzo lekka i puszysta
Ania Ziemlańska
Bardzo piękna. Wygląda też smacznie!