thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--
  • TM 31
przez azieml
opublikowany: 07/19/11
zmieniono dnia: 11/29/11

Składniki

  • 4 jajka
  • Ciasto:
  • 170 g cukru pudru, (3/4 szkl)
  • 130 g mąki, (szklanka)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 100 ml wody
  • 2 duże łyżki kakao
  • Masa:
  • 1.5 szkl mleka
  • 90 g capuccino czekoladowego
  • 2 opakowania Śnieżki
  • 2 łyżki żelatyny, rozpuszczone w 80 ml gorącej wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  

    Wykonanie ciasta:

    Wbić białka i ubijać motylkiem pozycja numer 4 około 2 min do czasu aż piana będzie sztywna,kolejno dodać cukier,  i żółtka.Wsypać przesianą mąkę, kakao, cukier waniliowy, proszek do pieczenia wlać wodę i przy pomocy motylka wszytsko delikatnie wymieszac pozycja numer 1 okolo 2 min.Gotową masę wylać na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach mniej więcej 43x35 (standardowa blaszka z piekarnika). Piec w temperaturze 175 stopni około 15-18 minut.Po upieczeniu gorące ciasto położyć na ściereczce lnianej i ciasto zwinąć razem ze ściereczką w roladę i pozostawić do wystygnięcia.

    Rada: ściereczkę można posypać kako albo cukrem pudrem, żeby ciasto nam się nie przykleiło.

    Wykonanie masy:

    Cappuccino rozpuścić w gorącym mleku i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie również odstawić do wystygnięcia ale nie dopuścić do zastygnięcia powinna być płynna. Bardzo zimne mleka z rozpuszczonym cappuccino wlewamy do termomixa wsypujemy 2 śnieżki i przy pomocy motylka pozycja 4 ubijamy stopniowo wlewając żelatyne, czas około 2.5 min. Czekamy chwilę aż masa zacznie gęstnieć.Ciasto delikatnie rozwinąć i posmarować na całości masą i zwinąć. Udekorować według upodobania i odstawić w chłodne miejsce na około 4 godziny.

    Smacznego!!!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Rolada Cappuccino

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?