thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 09/12/11
zmieniono dnia: 16/12/11

Składniki

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki oleju
  • 600 g mąki

NADZIENIE ORZECHOWE

  • 200 g orzechów włoskich
  • 1 jabłko deserowe, obrane i pokrojone na ćwiartki
  • 10 łyżek mleka
  • 50 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    PRZYGOTOWANIE CIASTA
  1. Do naczynia włożyć wszystkie składniki oprócz mąki, podgrzać 1,5 min/50 st./obr.4-5. Następnie wsypać mąkę i wyrabiać 2 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" . Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na kształt koła na grubość ok. 3-4 mm i podzielić na 16 trójkątów,

  2. na szerszej części każdego trójkąta nakładać nadzienie i zwinąć rogale.

  3. Posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką śmietany lub jogurtu (dla nabrania złocistego koloru).

  4. PRZYGOTOWANIE NADZIENIA ORZECHOWEGO
  5. Wszystkie składniki włożyć do naczynia i ucierać ok. 20 sek/obr.4-5 do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Porady

Rogaliki można jeszcze dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym

Wydrukuj:

Komentarze