Składniki
Przełożenie ciasta
- 250 g masła, mocno schłodzonego
Masa
- 500 g białego maku
- 100 g bakalii różnych
- miód lub cukier, do smaku
- 1 białko, do zagęszczenia masy
Lukier
Ciasto
- 25 g drożdży
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 300 g mleka
- 600 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 5 kropli olejku migdałowego
- 5 kropli olejku pomarańczowego
- sól
- woda
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wsypujemy połowę maku i mielimy 30s/obr.10. Przesypujemy do innego naczynia i to samo robimy z drugą połową maku. Obie połowy umieszczamy w "Blokada naczynia miksującego" , dodajemy miód i bakalie, mieszamy 1min/obr.3,5. Dodajemy białko 30s./obr.2,5-3.
Do "Blokada naczynia miksującego" dajemy drożdże i mieszamy z ciepłą wodą 30s/obr.1. Dodajemy cukier, jajko, mleko, mąkę, roztopione masło, olejki zapachowe i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto 2,5min/"Ciasto" i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok pół godziny.
Na stolnicy zagniatamy ciasto i wałkujemy na prostokąt. Na 2/3 prostokąta układamy starte na na tarce 250g masła (ja kładłam pokrojone cieniutko plastry. Ciasto składamy do środka, zaczynając od nieprzykrytej masłem części, na to kladziemy część posnarowana masłem (mają powstac 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła). Walkujemy znowu na kształt prostokąta i składamy w taki sam sposób (bez smarowania masłem). Ciasto wkładamy do lodówki na ok 30-45 minut. Ponowne wałkowanie, składanie powtarzamy dwukrotnie, za każdym razem chłodząc w lodowce. Po ostatnim wałkowaniu zostawiamy w lodówce na 5 godzin.
Ponownie wałkujemy ciasto, wycinamy trójkąty, nakładamy masę i zwijamy rogaliki. Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach. Ciepłe rogale polewamy lukremi ozdabiamy skórką pomarańczową.
Masa
Ciasto
Porady
Aby mieć pewność, że mak będzie dobrze zmielony lepiej podzielić go na pół.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne
Robiłam z gotową masą makową.