thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
2h 50min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Przełożenie ciasta

  • 250 g masła, mocno schłodzonego

Masa

  • 500 g białego maku
  • 100 g bakalii różnych
  • miód lub cukier, do smaku
  • 1 białko, do zagęszczenia masy

Lukier

Ciasto

  • 25 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 300 g mleka
  • 600 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 5 kropli olejku migdałowego
  • 5 kropli olejku pomarańczowego
  • sól
  • woda

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Masa
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypujemy połowę maku i mielimy 30s/obr.10. Przesypujemy do innego naczynia i to samo robimy z drugą połową maku. Obie połowy umieszczamy w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , dodajemy miód i bakalie, mieszamy 1min/obr.3,5. Dodajemy białko 30s./obr.2,5-3.

  2. Ciasto
  3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dajemy drożdże i mieszamy z ciepłą wodą 30s/obr.1. Dodajemy cukier, jajko, mleko, mąkę, roztopione masło, olejki zapachowe i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto 2,5min/Ciasto"Ciasto" i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok pół godziny.

  4. Na stolnicy zagniatamy ciasto i wałkujemy na prostokąt. Na 2/3 prostokąta układamy starte na na tarce 250g masła (ja kładłam pokrojone cieniutko plastry. Ciasto składamy do środka, zaczynając od nieprzykrytej masłem części, na to kladziemy część posnarowana masłem (mają powstac 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła). Walkujemy znowu na kształt prostokąta i składamy w taki sam sposób (bez smarowania masłem). Ciasto wkładamy do lodówki na ok 30-45 minut. Ponowne wałkowanie, składanie powtarzamy dwukrotnie, za każdym razem chłodząc w lodowce. Po ostatnim wałkowaniu zostawiamy w lodówce na 5 godzin.

  5. Ponownie wałkujemy ciasto, wycinamy trójkąty, nakładamy masę i zwijamy rogaliki. Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach. Ciepłe rogale polewamy lukremi ozdabiamy skórką pomarańczową.

Porady

Aby mieć pewność, że mak będzie dobrze zmielony lepiej podzielić go na pół.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Rogale świętomarcińskie

Wydrukuj:

Komentarze