thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 50min
Czas całkowity
1h 50min
porcja/porcje/porcji
32 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

ciasto drożdżowo-francuskie

  • 210 g mleka
  • 20 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 300 g masła
  • 500 g mąki
  • jajko kurze
  • szczypta soli

nadzienie

  • 50 g orzechów ziemnych niesolonych,prażonych
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g herbatników
  • 400 g maku
  • 280 g mleka
  • 50 g rodzynek namoczonych w rumie i odcisnietych
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 300 g cukru
  • 2 białka

lukier

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki orzechów ziemnych do posypania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    nadzienia
  1. 1. Do naczynia wkładamy orzechy i migdały siekamy 4 sek./obr.5. Przesypujemy do innego naczynia.

    2. Do naczynia miksującego wkładamy herbatniki i mielimy 6 sek./obr.5. Przesypujemy.

    3. Do naczynia wkładamy 200 g maku i mielimy 30 sek./obr.10. Przesupujemy. Tak samo postępujemy z drugą połową maku. Łączymy razem mak dodajemy mleko, rodzynki, skórkę pomaraczową, cukier i podgrzewamy 15 min./90 stopni./obr.3.

    4. Do naczynia wkładamy orzechy, migdały, herbatniki mieszamy 20 sek./obr.4. Przekładamy. Chłodzimy.

    5. Białka ubijamy 2 min./obr.3. przy pomocy motylka na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy makowej.

     

     

  2. ciasta
  3. 1. Do naczynia wlewamy mleko dodajemy drożdże, cukier, połowę masła( 150g). Podgrzewamy 2 min./37 stopni./obr.3.

    2. Dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto 2min./Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" ./Ciasto"Ciasto" .

    3. Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki na jednym rozsmarowujemy resztę masła(150 g) i przykrywamy drugim plackiem. Rozwałkowujemy i składamy na 3 warstwy. Wałkowanie i składanie powtarzamy dwukrotnie. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

     

     

  4. wykonanie rogalików i lukru
  5. 1. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek i kroimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy trochę nadzienia i zwijamy, formujemy zgrabne rogaliki.

    2. Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem pozostałym z nadzienia. Pieczemy  w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15 minut.

    3. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny , smarujemy jeszcze ciepłe rogale i od razu posypujemy pokrojonymi orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową.

    SMACZNEGO!

     

Porady

Pyszne mięciutkie rogaliki. POLECAM!!!

Nadzienie do rogali zrobiłam dzień wcześniej i włożyłam do lodówki.

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Rogale "dla Marcina" ;-)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: