- TM 31
Składniki
ciasto drożdżowo-francuskie
- 210 g mleka
- 20 g drożdży
- 50 g cukru
- 300 g masła
- 500 g mąki
- jajko kurze
- szczypta soli
nadzienie
- 50 g orzechów ziemnych niesolonych,prażonych
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g herbatników
- 400 g maku
- 280 g mleka
- 50 g rodzynek namoczonych w rumie i odcisnietych
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 300 g cukru
- 2 białka
lukier
- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki orzechów ziemnych do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia wkładamy orzechy i migdały siekamy 4 sek./obr.5. Przesypujemy do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego wkładamy herbatniki i mielimy 6 sek./obr.5. Przesypujemy.
3. Do naczynia wkładamy 200 g maku i mielimy 30 sek./obr.10. Przesupujemy. Tak samo postępujemy z drugą połową maku. Łączymy razem mak dodajemy mleko, rodzynki, skórkę pomaraczową, cukier i podgrzewamy 15 min./90 stopni./obr.3.
4. Do naczynia wkładamy orzechy, migdały, herbatniki mieszamy 20 sek./obr.4. Przekładamy. Chłodzimy.
5. Białka ubijamy 2 min./obr.3. przy pomocy motylka na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy makowej.
1. Do naczynia wlewamy mleko dodajemy drożdże, cukier, połowę masła( 150g). Podgrzewamy 2 min./37 stopni./obr.3.
2. Dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto 2min./"Blokada naczynia miksującego" ./"Ciasto" .
3. Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki na jednym rozsmarowujemy resztę masła(150 g) i przykrywamy drugim plackiem. Rozwałkowujemy i składamy na 3 warstwy. Wałkowanie i składanie powtarzamy dwukrotnie. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
1. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek i kroimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy trochę nadzienia i zwijamy, formujemy zgrabne rogaliki.
2. Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem pozostałym z nadzienia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15 minut.
3. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny , smarujemy jeszcze ciepłe rogale i od razu posypujemy pokrojonymi orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową.
SMACZNEGO!
nadzienia
ciasta
wykonanie rogalików i lukru
Porady
Pyszne mięciutkie rogaliki. POLECAM!!!
Nadzienie do rogali zrobiłam dzień wcześniej i włożyłam do lodówki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pychotka Swietna masa i ciasto. Na pewno skorzystam jeszcze nie raz z tego przepisu Odnosnie wczesniejszuch komentarzy - aby masy nie zostało wystarczy podzielić ją tak jak ciasto na 4 części. Dla mnie optymalna ilość.
Są pyszne, wykorzystałam gotową masę makową z puszki
Czy mak mieliłaś suchy czy wcześniej namoczony we wrzątku??
Rogaliki pyszne. Polecam
Pyszne rogaliki, niego w gębie
Delikatne i puszyste, zniknęły w mgnieniu oka
Przepis.... dziekuje !! Ja co prawda zrobiłam swoją wersje farszu z orzechów karmelu zrobionego własnoręcznie i rodzynek oraz własnego masła orzechowego ale gdyby nie ten przepis nie odważyłabym się zacząć! Polecam. Ciasto puch a rogalików mi wyszło 28 wielkości 2/3 sprzedawanych rogali w piekarniach
Witam. Znalazłam rano przepis i zaraz wziełam się do pracy. Przyznam sie do małego błędu, nie włożyłam ciasta do lodówki , nie doczytałam - chciałam szybko zrobić ale i tak są pyszne. Już kawusia zrobiona i delektujemy się pysznym rogalikiem. Polecam.
Piekłam, to najlepsze rogaliki jakie w życiu jadłam. Co prawda farsz lekko przerobiłam bo wydał mi sie za bardzo pracochłonny, tzn kupiłam puszkę z gotową masą makową, dodałam herbatniki i białka.
POLECAM !!!
Nadzienie obłędnie pyszne..Zrobiłam rogaliki w cieście krucho -drożdżowym i wyszły wspaniałe. Rodzina i znajomi pod duzym wrażeniem. Cała porcja rozeszła się w ekspresowym tempie. Przepis jest super
Are you sure to delete this comment ?