Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 375 g ciepłego mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko kurze
- cukier puder lub konfitura
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia włozyć wszystkie składniki w podanej kolejności (oprócz cukru pudru lub konfitury) i zmiksować czas 1 min, obr.6. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie rozgrzać patelnię z olejem, przygotować sobie kubek z gorącą wodą i łyżkę do nabierania ciasta. Łyżke moczyć za każdym razem w gorącej wodzie, aby ciasto się nie kleiło, nabierać ciasto i przekładać na patelnię formując placuszki. Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron, aż się zarumienią. Można odsączyć każdy racuszek na papierze. Posypać cukrem pudrem albo posmarować konfiturą.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
mags74: placków wychodzi sporo. Ja również robię często z połowy porcji. Dodaję wówczas całe jajko - staram się wybrać mniejsze. Gdy dodaję jabłka wlewam nieco więcej mleka, żeby się łatwiej masa z nimi połączyła (to nie laboratorium ), ponieważ baza jest dość gęsta. Zawsze wychodzą pyszne. Niezmiennie korzystam z tego przepisu od lat. Aha, smażyć należy na wolnym ogniu.
dziewczyny przepadłam na amen!!!! zrobiłam z pól porcji bo jest nas 2 osoby. wychodzi 20-25 szt w zalezności jakie wielkie je nakladacie na patelnię. z formowaniem takich ładnych u mnie trudno bo robiłam je pierwszy raz w życiu.
przypominają mi dokładnie te same które jadlam w szkole podstawowej lata 80-te kiedy jeszcze kucharki gotowaly normalne obiady. pychaaaaaaaaaa. dodalam półtora jablka pokrojonego w kostkę do już wymieszanego ciasta. 1 łyżka cukru dla nas jak najbardziej ok bo nie lubimy slodkich.
bożeeee to lepsze niż placki ziemniaczane na pół porcji wychodzi 25 g drożdzy. trochę mi ich zabrakło więc dosypalam suchych. świeże drożdze już nie były takie świeże bo przelezały 2 tyg w lodówce. te suche to też miałam paczkę w szafce z przed roku hahha a mimo to ciasto uroslo super az po brzegi miski.
szybko się pieką. fakt nie chłoną tłuszczu. nalałam tłuszcz tylko raz i wystarczyło na całe placki. rewelacja. nie bójcie się ich robić. jak mi wyszły to każdemu wyjdą ciasto gęste, i wydaje mi się że takie ma wlaśnie być.
no wlasnie ile wychodzi placków z całej porcji? chciałam zrobić z pół ale jak dam jedno jajko to będzie ok?wiadomo ze nie dam pół jajka bo jak a jak dajecie jabłko albo coś to ile? reszta składników bez zmian?
ile wychodzi sztuk z tego przepisu?
Najlepsze racuchy jakie kiedykolwiek jadłam. Dziś robiłam kolejny raz
o matko!!! Dawno nie widziałam swoich niejadków wsuwajacych w takim tempie jedzenie!!!
Racuszki obłędne! Dziękuję za przepis dziś spróbuję z jakimś nadzieniem
Pyszne. Mąż wykonał ręcznie. Placuszki mocno urosły na patelni. Nie chłoną tłuszczu. Polecam!
Przepis ok, racuszki wyszły bardzo dobre, robiłam 1/3 porcji. Ciasto jest super i rzeczywiście podczas smażenia nie chłonie dużo oleju.
Minami
Wyszły bardzo pyszne
Are you sure to delete this comment ?