thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
30 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1500 g rabarbaru obranego i pokrojonego na kawałki
  • 200 g cukru
  • 4 budynie smietankowe
  • 1 litr mleka 3,2%
  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru, (cukier zmielony w thermomixie)
  • 100 g płatków migdałowych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    rabarbaru
  1. Obrany rabarbar pokroić, wrzucić do garnka, zasypać 200 g cukru i odstawić na pół godziny.

  2. ciasta
  3. W tym czasie przygotować ciasto:

    mąkę, masło, 100 g cukru, żółtka i proszek do pieczenia wrzucić do naczynia miksującego i wyrobić przy pomocy kopystki - 40 s, obroty poz. 6

    Ciasto po wyrobieniu ma konsystencję kruszonki. Wysypać je na blachę, ugnieść ręką, nakłuć widelcem i piec w nagrzanym piekarniku 15 minut, w 200 stopniach, góra-dół.

     

  4. budyniu
  5. 2 budynie śmietankowe ugotować wg przepisu w 1 litrze mleka i wylać na upieczone ciasto.

  6. masy rabarbarowej
  7. Odstawiony rabarbar z cukrem zasypać 2 suchymi budyniami. Zamieszać i zagotować, cały czas mieszając, do momentu aż całość stanie się "budyniowata". Rabarbar nie powinein się rozgotować. Wyłożyć na budyń.

    Włożyć do piekarnika i piec 15 minut, w 200 stopniach, góra-dół.

  8. masy bezowej
  9. Do suchego naczynia miksującego wlać schłodzone białka, dodać szczyptę soli, nałożyć motylek i ubijać 2 minuty, obroty poz. 4. Po tym czasie zmniejszyć obroty do poz. 2 i powoli przez otwór w pokrywce wsypywać cukier puder. 

    Ciasto wyjąć z piekarnika, na wierzch wyłożyć ubite z cukrem pudrem białka. Posypać płatkami migdałowymi i piec 20 minut w 180 stopniach, góra-dół.

Porady

Ciasto piekłam na blasze o wymiarach 30x40 cm.

Można zwiększyć ilość białek na masę bezową i proporcjonalnie do tego ilość cukru pudru.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Rabarbarowy powiew wiosny

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?